IDEOLOGIJA ZLA

Hrvatica ranjena u Siriji: Islamizmom se zarazila u Londonu i otišla s mužem da se bori za Islamsku državu

Hronika01.10.14, 08:06h

Hrvatica ranjena u Siriji: Islamizmom se zarazila u Londonu i otišla s mužem da se bori za Islamsku državu
Naši izvori tvrde da je 2005., dakle sa 18 godina, otišla u Veliku Britaniju, a otamo sa suprugom u Siriju

Djelatnici Sigurnosno-obavještajne agencije provode intenzivnu istragu o Dori Bilić, ženi koja je prije nekoliko dana ranjena u sirijskom gradu Raqqa, sjedištu džihadističke skupine ISIS. Prema šturim informacijama, Dora Bilić rođena je u Zagrebu i danas ima 27 godina.

 

Izvori Jutarnjeg lista tvrde da je 2005., dakle sa 18 godina, otišla u Veliku Britaniju i demantiraju medijske priče da je prije nekoliko godina otišla u sjedište vehabija u Gornju Maoču u BiH, gdje se udala i potom otišla u Siriju. U Velikoj Britaniji došla je u doticaj s pripadnicima radikalnog islama i udala se za jednog od pripadnika tog pokreta.

 

Nakon nekoliko godina boravka u V. Britaniji sa suprugom je otišla u Siriju. Kako neslužbeno doznajemo, prvu nformaciju o njezinom ranjavanju dobilo je Ministarstvo vanjskih poslova koje je tu informaciju predalo policiji. Pripadnici policije i SOA-e otišli su obavijestiti njezine roditelje o sudbini njihove kćeri. Djelatnici SOA-e potom su ih detaljno ispitali o prošlosti njihove kćeri kako bi pokušali sklopiti mozaik o njezinom kretanju i krugu ljudi s kojima se družila u posljednjih nekoliko godina.

 

SOA je u svom nedavnom izvještaju potvrdila da se bavi kretanjima radikalnih islamista na ovim prostorima, ali su ustvrdili da takve osobe nisu identificirane s područja Hrvatske. Činjenica da je Dora Bilić indoktrinirana radikalnim islamizmom u Velikoj Britaniji i da je potom otišla u Siriju nije ništa neobično. Organizacije radikalnih islamista u V. Britaniji iznimno su jake, a prema posljednjim izvješćima, nekoliko stotina britanskih građana bori se za Islamsku državu u Siriji i Iraku.

 

Prije nekoliko godina hrvatska se javnost šokirala pričom Irene Hodak iz Bjelovara koja se preobratila na islam i udala za Anvara al-Avlakija, vođu al-Qa’ide na Arapskom poluotoku. Godine 2011. on je ubijen u američkom raketnom napadu, a Irena Hodak nastavila je širiti radikalne teze. Zaposlila se u časopisu Inspire, čiji je izdavač al-Qa’ida.

 

Irena Hodak odrasla je i živjela u Bjelovaru, dolazila je iz katoličke obitelji, trenirala je atletiku i bila odličan đak. Nakon fakulteta je godinu dana radila kao socijalna pedagoginja u zagrebačkom Đačkom domu “A. G. Matoš”. Na jednoj svadbi 2009. godine zaljubila se u Britanca muslimanske vjeroispovijesti. Počela je proučavati Kur’an, a uskoro se preobratila na islam i postala Aminah.

 

S Avlakijem ju je spojio pripadnik danske obavještajne službe. Aminah je Avlakiju pisala: “Imam 32 godine i spremna sam na opasne stvari, ne bojim se ni umrijeti ako Alah to od mene traži. Pristajem na sve što moram učiniti. Želim biti borac za vjeru”.

 

KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA Trebamo zakon protiv džihada?

 

Možda se još uvijek radi o izoliranim slučajevima, ali činjenica je kako se hrvatska državljanka pridružila teroristima Islamske države, a na ukrajinsko ratište odlaze hrvatski dobrovoljci. A Hrvatska nema zakone koji bi ovdašnje građane sprečavali da se priključe različitim oružanim formacijama u inozemstvu.

 

Informacije počinju stizati skoro svakodnevno - tako je objavljeno kako je u zračnim napadima u sirijskom gradu Raki ranjena 27-godišnja Zagrepčanka Dora Bilić, koja je prije dvije godine prihvatila islam i odselila se u Gornju Maoču u BiH, gdje se ubrzo udala i s mužem Senadom otišla u Siriju. Prošli tjedan Slobodna Dalmacija objavila je razgovor s 21-godišnjim Zagrepčaninom Androm, koji je pripadnik elitnog ukrajinskog bataljona Azov, u kojem se nalaze strani borci koji se bore protiv ruskih snaga.

 

Za to vrijeme BiH je usvojila novi zakon koji predviđa kazne do 10 godina zatvora za džihadiste i one koji ih regrutiraju, a Kosovo, Makedonija i Srbija pripremaju pooštravanje kazni za “svoje” ratne gastarbajtere. Prema svemu sudeći, Dora Bilić je samo temeljito idoktrinirana, ali nije ratovala. Međutim, kako će Hrvatska sankcionirati ovdašnje pse rata, kada vlasti nemaju zakone koji bi kažnjavali sudjelovanje u tuđim ratovima?

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook