Semir Halilović/ Državne tajne

Sit gladnog ucjenjuje, nepismen pokvarenog ne razumije


30.09.14, 09:52h

 

Petnaestak je dana do novih, opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Svi učesnici u ovom procesu su objavili da su spremni: i stranke i izborne komisije, i OHR i strani posmatrači, i ovi što broje, i ovi što kradu glasove, i ovi što lažu, i ovi što su hronično "izmanupilusani", i ovi što po zadataku dižu, da bi oni drugi po zadataku spuštali tenzije - sve je u BiH poredano po vremenu i prostoru, u "skladu sa ustavnim ovlaštenjima" koja vrijede tačno onoliko koliko i ljudska prava za one koji su u ovoj zemlji, nastanjenoj na ruži vjetrova, prepušteni sami sebi.

 

Da bi se BiH upustila u izbore, odnosno da bi njeni građani mogli da izaberu ponuđeno, prevashodno bi u ovoj zemlji trebali postojati minimalni uslovi koji ako ništa naslućuju, životarenje makar i lažne demokratije koja je u zemljama sa niskim procentom elementarne, a užasnim procentom suštinske nepismenosti ravna podmetanju eksploziva pod stolicu na kojoj sjedite. 

 

Krenimo redom: U BiH postoji nekoliko hiljada dobro i teško naoružanih stranih vojnika koji "čuvaju mir" vozajući se po unutrašnjim granicama naše zemlje i suštinski podsjećaju naše državne organe na poziciju sopstvene nemoći. Sudom i Tužilaštvom BiH, pored unutrašnjih etničko - mafijaških klanova, upravljaju i stranci koji su, bez imalo ustezanja, skloni korupciji ali i provođenju politika ambasada zemalja iz kojih dolaze. OHR je, suštinski, Predsjedništvo BiH dok je Visoki predstavnik onaj jedan Predsjednik BiH za kojim neutvrđen broj građana BiH još uvijek plače, naivno misleći da će time prizvati uspostavljanje ove funkcije. 

 

Političari koji njih slušaju nalaze se, uglavnom, na vlasti ili blizu novčaih tokova. Ko ih ne sluša nalazi se pod istragom, u zatvoru, isporučen lijevo ili desno, marginaliziran u javnom životu, odsječen od bilo kakvog uticaja kako preko njega ne bi mogao uticati na strateške interese onih koji, suštinski, upravljaju Bosnom i Hercegovinom kojoj se zadnjih gotovo dvadeset godina, nezavisnost samo pričinila.

 

Velikim dijelom medijskog prostora, preko raznih revizora, institucija ombdusmena, političkih savjetnika, obavještajaca i specijalnih savjetnika, upravljaju strane ambasade na šta je, itekako, bolećiva bila FTV, OBN ali i dvije - tri dnevne, vodeće - privatne, novine koje se utrkuju da pokažu snishodljivost prema današnjim okupatorima BiH. I, na kraju, Centralnu banku BiH drže stranci baš kao što u životu drže i "našu" konvertibilnu marku. Od vlasti do vojske, od para do medija, od sudstva do bankarskog sektora, od rata do mira, od izbora do formiranja vlada, većina poslova i svakodnevnog života u BiH nalazi se u rukama OHR-a i nekolicine stranih ambasada koje, suštinski, BiH drže u šaci.

 

Političari koji njih slušaju nalaze se, uglavnom, na vlasti ili blizu novčaih tokova. Ko ih ne sluša nalazi se pod istragom, u zatvoru, isporučen lijevo ili desno, marginaliziran u javnom životu, odsječen od bilo kakvog uticaja kako preko njega ne bi mogao uticati na strateške interese onih koji, suštinski, upravljaju Bosnom i Hercegovinom kojoj se zadnjih gotovo dvadeset godina, nezavisnost samo pričinila. Pa, nakon svega, ima li ikakovg smisla u ovakvom okruženju održavati izbore? Ko ovdje glasa a kome se to samo čini!?

 

Javljaju mi, a nikakva nije tajna, kako SDA i Fahrina stranka već dijele pakete sa hranom, uljem i drugim potrepštinama kako bi osvojili glas više i makar za jedan metar bili dalje od zatvora koji ih, kad - tad, čekaju.

 

Kada se sve krupne karte podjele, političkim subjektima, koje naivci zovu "elitama", ostaje da se bore za mrvice vlasti preko koje je izuzetno teško uticati na suštinsku promjenu države, društva, bolesnih navika koje su nastale na višedecenijskom urušavanju svih vrsta autoriteta iz čega je proistekao zakon jačega, ulična pravila koja geografski europsku zemlju polako pretvaraju u suštinsku kaubojštinu u kojoj je brže potezanje vrijednije od fakultetske diplome. 

 

U ovako rasturenoj državi, u kojoj je uticaj novca zamijenio značaj morala i odgoja, u kojoj je politička i ljudska misao potlačena uticaju jednog paketa hrane radi kojeg jedan dio naših građana mora promijeniti mišljenje, uskoro će se održati parlamentarni izbori. Javljaju mi, a nikakva nije tajna, kako SDA i Fahrina stranka već dijele pakete sa hranom, uljem i drugim potrepštinama kako bi osvojili glas više i makar za jedan metar bili dalje od zatvora koji ih, kad - tad, čekaju. Ko nije upravu, ko laže, ko je krao, ubijao, otimao, kome se i dalje krade, otima, pljačka, ubija, kome je stalo do zuluma on ima potrebu da svoje političke "ideje" podupire uljem i šećerom jer zna da gladan sitog mora poslušati i da su to "vrata" kroz koja ulazi opstanak na životu sa jedne, odnosno ubistvo demokratije i politike sa druge strane.

 

I kada se izbori završe, kada se svi glasovi prebroje, kada se oni kupljeni dodaju a oni pokradeni oduzmu, oni ljudi koji su glasali za šećer više moći će, "s obrazom", da popiju slatku kahvu i na taj način nazdrave godinama sopstvene mizerije i gorčine koje će, neumitno, doći sa zadnjom potrošenom kašičicom predizbornog šećera.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, a ne stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook