BROJNE PREDNOSTI

Koristimo domaće: Velež i Sarajevo jedini premijerligaši koji koriste opremu od bh. proizvođača

Sport29.09.14, 16:31h

Koristimo domaće: Velež i Sarajevo jedini premijerligaši koji  koriste opremu od bh. proizvođača
Fudbalski klubovi u BiH najviše vrednuju sportsku opremu iz Srbije i Španije, a samo igrači Sarajeva i Veleža nastupaju u dresovima proizvedenim u BiH. MONDO je istražio zašto je to tako

Fudbaleri Sarajeva i Veleža nastupaju u dresovima koji se proizvode u "domaćoj radinosti", odnosno firmama iz BiH.

Ekipa portala mondo.ba istražila je zašto je to tako i donosimo vam priču o temi koju volite: dresovima!

 

FK Sarajevo se nakon potpisivanja ugovora as turskom kompanijom Lescon 2012. godine, koja nije poštovala detalje ugovora, okrenula bosanskohercegovačkom modnom dizajneru Adnanu Hajrulahoviću koji ima vlastiti Modni atelje i studio HAAD.

 

"Fudbalski klub Sarajevo je u nekoliko posljednjih godina promijenio nekoliko proizvođača opreme. Od internacionalnih proizvođača imali smo kompanije iz Italije i Turske, a u posljednjih godinu i po dana sarađujemo s domaćom kompanijom HAAD. To rješenje pokazalo se kao najbolje uzimajući dinamiku i potrebe koje ima FK Sarajevo, kao i oba fan shopa FK Sarajevo“, rekao je u razgovoru za MONDO Tarik Trbić, PR menadžer FK Sarajevo.

 

Adnan Hajrulahović, prvi čovjek HAAD-a, smatra da je "defoltno ponašanje“ to što se sportski kolektivi okreću inostranim proizvođačima umesto domaćim, ali navodi da ugovor sa domaćim proizvođačem ima brojne prednosti.

 

"Blizina, brzina djelovanja, planiranje i neograničenost količinom, mogućnost prilagođavanja, ekskluzivitet, niska cijena. Mnogo je prednosti u domaćem brendu. Mi isporučimo garnituru dresova i uradimo ih za 24 sata, a inostrani veliki brend potroši šest mjeseci za isto i to za reprezentaciju“, rekao je Hajrulahović.

 

Poređenja radi, dres FK Sarajevo u oficijelnom Fan shopu košta 85 KM (42,5 evra), dok adidas dres reprezentacije Bosne i Hercegovine košta 145 KM (72,5 evra).

 

FK Velež 

 

Jedini klub osim Sarajeva koji koristi domaću marku je mostarski Velež - "rođeni" igraju u dresovima koje nosi naziv "Zero", mostarskog proizvođača sportske opreme.

 

 "Velež je do 2013. godine nosio dresove srpskog 'NAAI'-ja, prethodne smo se odlučili za sarajevski 'HAAD', a od ove nosimo mostarski 'Zero'. Nekako nam je prirodno da promovišemo naše domaće proizvode", istakli su za MONDO u mostarskom klubu.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook