NOVA VELIKA PRIJETNJA ZAPADU

Islamska država dobila novog neočekivanog saveznika

Hronika29.09.14, 15:19h

Islamska država dobila novog neočekivanog saveznika
Sirijska teroristička skupina Al Nusra Front navodno se povezala s najbrutalnijim teroristima na svijetu

Sirijska teroristička skupina Al Nusra Front, koju se povezivalo s al-Qaidom, objavila je video poruku u kojoj njihov vođa, Mohamad al-Golani, prijeti Zapadu odmazdom zbog njihovih zračnih napada.

 

Prema nekim informacijama, ova skupina se navodno povezala s trenutno najbrutalnijim teroristima na svijetu, Islamskom državom.

 

Al-Golani je osudio napade koje predvodi SAD, te je pozvao Zapadnjake da isto učine te da se suprotstave odlukama svojih vlasti 'ili će krvoproliće prenijeto na njihove zemlje'.

 

- Muslimani neće mirno gledati bombardiranje svoje djece. Vaše vođe neće biti jedini koji će platiti cijenu rata. Vi ćete platiti i to najvišu - poručio je al-Golani.

 

U svom govoru spomenuo je važnost ujedinjena radikalnih skupina s Bliskog istoka te je rekao kako neke od njih ovu priliku ne bi trebale koristiti da bi se osvetile Islamskoj državi zbog ranijih djela, nego bi se rebali zajedno boriti protiv Zapada.

 

- Ranija nepravda koju vam je nanijela Islamska država ne bi vas trebala natjerati da pomognete zapadnoj koaliciji u namjeri da zaustave džihad - rekao je al-Golani.

 

S obzirom na ovakve prijetnje i poruke, obavještajne službe su upozorile na opasnost izbjegavanja obračuna s ostalim grupama kojima je cilj napadati obračunati se a Amerikancima i Europljanima.

 

Otkako je počeo rat protiv IS-a, SAD je otvorio dva fronta, u Iraku i Siriji, uz obećanje kako će ga uništiti. U isto vrijeme, umanjili su važnost djelovanja Al Nusre i al-Qaide.

 

Sam vođa bivše Bin Ladenove skupine, Ayman al-Zawahiri, nije krio nezadovoljstvo djelovanjem Islamske države koju je htio natjerati da se bori samo u Iraku, ali u tome nije uspio.

 

Ipak, s početkom zračnih napada predvođenim zajedničkim neprijateljem, SAD-om, moglo bi doći do približavanja islamističkih terorističkih skupina.

 

Vođe sirijske Al Nusre već su se našle pod pritiskom vlastitih članova koji zahtijevaju da uspostave dobar odnos s Islamskom državom kako bi se obranili od 'križarskog' rata protiv Islama.

 

Iako su se ove dvije skupine sukobljavale tijekom rata protiv snaga Bashara al-Assada, visokopozicionirani pripadnik Al Nusre potvrdio je za Guardian da traju sastanci kako bi se isplanirao daljnji tijek rata.

 

Unatoč tome što još uvijek nema nikakvog službenog dogovora, jasno je da bi ovakvo ujedinjenje bilo veliki razlog za brigu.

 

Dok zapadnjačka koalicija nastoji suzbiti financiranje IS-a kako bi spriječili njihovo napredovanje u Iraku i Siriji, spajanje s Al Nusrom bi povratilo ravnotežu.

 

Guardianov izvor tvrdi kako su 73 pripadnika Al Nusre prošlog petka već prebjegla u IS. U zračnim napadima prije tjedan dana poginulo je 50 njihovih pripadnika, uključujući i vođu Korasana, Muhsina al-Fadhlija, grupe koja je prema nekim informacijama zadužena za provođenje njihovih napada u inozemstvu.

 

Kako će se razvijati situacija na Bliskom istoku i kada će završiti sukobi teško je predvidjeti. Prema svemu sudeći, potrajat će dugo, a vođa al-Qaide, Zawahiri ima svoje mišljenje o tome: 'Ovaj rat se neće završiti za nekoliko mjeseci niti godina. On bi mogao potrajati desetljećima'.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook