Danas potpisan sporazum

Znatno niže cijene roaminga između BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije

Hronika29.09.14, 13:34h

Znatno niže cijene roaminga između BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas je u Budvi s resornim ministrima Crne Gore, Makedonije i Srbije potpisao Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

 

 

Sporazum će građanima omogućiti znatno niže cijene usluge rominga.

 

- Cijene roaming usluga u zemljama regije su neopravdano visoke i ja sam prije dvije godine uputio inicijativu da se i Bosna i Hercegovina uključi u EU roaming regulativu. Današnjim sporazumom prilagođavamo regulaciju cijena roaming usluga u zemljama regije evropskoj Uredbi o roamingu i kao ministru mi je drago kada vidim da smo jedan od započetih projekata, od koga će građani pet zemalja regije imati korist, doveli do kraja - kazao je ministar Hadžić.

 

Smatra da je ovo značajan iskorak i napredak u saradnji zemalja regije i očekuje da će sniženje cijena roaminga doprinijeti povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija čime će se ubrzati razvoj ovog tržišta u regiji.

 

Uz ministra Hadžića potpisnici sporazuma su ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović, zamjenica ministra za informatičko društvo i administraciju Makedonije Marta Arsovska Tomovska i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić.

 

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roaming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU. Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

 

Na inicijativu ministra Hadžića Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je još prije dvije godine Evropskoj komisiji uputilo zahtjev za uključivanje BiH u roaming regulativu EU, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook