BISNODE BUSINESS BRIDGE U SARAJEVU

Još jedna pozitivna priča iz BiH: Kako prepoznati mogućnosti koje nudi domaće tržište?

Biznis Klub27.09.14, 13:04h

Još jedna pozitivna priča iz BiH: Kako prepoznati mogućnosti koje nudi domaće tržište?
Konferencija u Sarajevu okupila je oko 90 firmi iz Slovenije i BiH, u cilju međusobnog povezivanja poduzetnika


U Sarajevu je nedavno održan prvi susret za promovisanje i međusobno povezivanje Slovenije i Bosne i Hercegovine. Nazvan je Bisnode Business Bridge, a namijenjen je upoznavanju sa dobrom praksom i mogućnostima koje nude ova tržišta.


Konferencija u Sarajevu okupila je oko 90 firmi iz obje države, u cilju međusobnog povezivanja poduzetnika.


Prvu konferenciju otvorila je Maria Anselmi, generalne direktorice Bisnode Southern Markets, a potom je nešto više o dosadašnjoj saradnji Slovenije i BiH govorio Gregor Presker, ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini. On se osvrnuo na proteklu godinu u kojoj je oko 3.000 firmi iz Slovenije izvozilo u BiH, dok je tek oko 1.200 bh  kompanija izvozilo u Sloveniju.

 

bisnode-presker


- Čak deset posto ukupnih slovenskih investicija odnosi se na BiH, a oko 580 kompanija iz Slovenije radi u BiH. No, postoji interes za još veću saradnju, naročito za zajednički izlazak na treća tržišta, naglasio je Presker.


On je kao primjer takve saradnje naveo Fenix projekt građevinskih firmi iz Regije koje zajednički nastupaju na trećim tržištima, te je napomenuo i da je Slovenija bila inicijator donatorske konferencije za nastradala područja od poplava na kojoj je prikupljeno milion eura koje će biti podijeljene BiH i Srbiji.


Najveću pažnju prisutnih izazvalo je izlaganje Bojane Škrbić–Omerović, izvršne direktorice Vijeća stranih investitora u BiH, koja je govorila o poslovnom okruženju u našoj zemlji, ukazujući na  brojne prepreke na koje nailaze strani investitori.

 

bisnode-bojana-skrbic


Govoreći o stranim ulaganjima, kojih bi u BiH svakako trebalo biti znatno više, ona je navela da je u Vijeću stranih investitora 40 kompanija koje su najveći investitori na ovom području i do sada su uložili pet milijardi eura, a zaposlili oko 13.000 radnika.


- Reinvestiranje u posljednjih godinu dana je na nultoj razini, što znači da protekla godina nije bila od povjerenja ni za trenutne, a ni za potencijalne investitore. Investitorima ne ide u prilog ni što je Vlada FBiH predložila ukidanje povlastica na izvoz kroz Zakon o porezu na dobit dodala je Škrbić–Omerović.


U završnom dijelu prve Bisnode Business Bridge konferencije direktorica RAŽ-a, Branka Janko, i menadžerica za MSP, Maja Jukić, predstavile su preduzetnicima iz drugih područja BIH i Slovenije mogućnosti investiranja u Žepče i potencijale saradnje sa žepačkim poduzećima.


Inače, Bisnode BH d. o. o., kao dio vodećeg preduzeća u Evropi za poslovne i bonitetne informacije, osnovan je 2013. godine sa sjedištem u Banjluci u cilju da se bosansko-hercegovačkom tržištu predstavi što transparentnije poslovanje svih pravnih subjekata.

 

Uz detaljne, pouzdane i ažurne informacije o preduzećima i njihovim ponudama i uslugama, Bisnode BH d. o. o. nudi i druge korisne informacije o različitim poslovnim granama, bosansko-hercegovačkim preduzećima, industrijskim sektorima itd.

 

bisnode-1

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook