ŠTA ZNAČE ODREDBE PRAVILNIKA O UPRAVLJANJU AMBALAŽNIM OTPADOM

EKO ŽIVOT organizovao stručnu radionicu za pomoć bh. privrednicima

Biznis Klub26.09.14, 15:09h

EKO ŽIVOT organizovao stručnu radionicu za pomoć bh. privrednicima
Učešće u radionici uzeli su i Azra Bašić ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Elma Hadžić ispred Fonda za zaštitu okoliša, kao i dr.sci. Viktor Simončić, vrsni stručnjak iz oblasti zaštite okoliša te predstavnik eko sirovine jednog od sakupljača u sistemu upravljanja kojeg uspostavlja i gradi EKO ŽIVOT


U utorak, 23.septembra, u organizaciji operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom EKO ŽIVOT iz Tuzle, organizovana je stručna radionica na temu "Tumačenje odredbi pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom".


Pored predstavnika EKO ŽIVOTA, učešće u radionici uzeli su i Azra Bašić ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Elma Hadžić ispred Fonda za zaštitu okoliša, kao i dr.sci. Viktor Simončić, vrsni stručnjak iz oblasti zaštite okoliša te predstavnik eko sirovine jednog od sakupljača u sistemu upravljanja kojeg uspostavlja i gradi EKO ŽIVOT.

 

eko-zivot-radionica-1


Azra Bašić se u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma zahvalila na pozivu za učešće u radionici te izrazila zadovoljstvo dosadašnjim djelovanjem operatera iz Tuzle i naporima koje EKO ŽIVOT ulaže u oblasti zaštite okoliša i životne sredine, uz nadu da će tako nastaviti i dalje.


Ovoj radionici prisustvovali su i predstavnici velikog broja privrednika koji su ovom prilikom mogli dobiti odgovore na sva pitanja i nedoumice oko odredbi koje propisuje Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

 

eko-zivot-radionica-5


- Obzirom da je u pitanju još uvijek nova legislativa i da se mnogo subjekata u BiH još nije uključilo u sistem upravo zbog brojnih nedoumica i nejasnoća same legislative, odlučili smo  organizovati ovu radionicu kako bismo bh. privrednicima omogućili da sva pitanja na koja nemaju odgovore upute relevantnim stručnjacima iz ove oblasti, kao i osobama koje dolaze ispred resornog ministarstva i fonda, ali i nama kao operateru sistema. Stoga mi je posebno drago što su se privredni subjekti u ovolikom broju odazvali našem pozivu i što su i na ovaj način pokazali društvenu odgovornost, ali i odgovornost prema samoj legislativi, izjavila je direktorica EKO ŽIVOTA Lidija Tomić.

 

eko-zivot-radionica-2


Ona je također pojasnila i šta propisuje Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, te zbog čega je važno pravilno tumačenje njegovih odredbi.


    
- Kao što je bh. javnost već upoznata, na snazi je Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom kojim su propisane obaveze svih obveznika sistema. Kao ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom uvidjeli smo sa kojim se „problemima“ odnosno poteškoćama privredni subjekti susreću prilikom tumačenja istog, te smo se odlučili organizovati stručnu radionicu pod nazivom „Tumačenje odredbi Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH“, kako bismo što više približili i pojasnili odredbe istoga i pojednostavili primjenu samim obveznicima. Nadamo se da smo u tome i uspjeli.

 

eko-zivot-radionica-4


Iz EKO ŽIVOTA poručuju da su otvoreni za svu pomoć koju mogu pružiti privrednim subjektima po ovom pitanju, ukoliko im je potrebna, i još jednom napominju da se obaveze koje propisuje Pravilnik ne mogu izbjeći, a ako se privredni subjekti u skladu sa njima ne uključe u neki od bh. operatera sistema upravljanja otpadom, dužni su da uplaćuju znatno veće naknade u Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. 

 

(DEPO PORTAL/BLI MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook