FOTO/ COLLEGIUM ARTISTICUM

'Misdated Storms of Steel': Izložba austrijskog umjernika Aloisa Schilda

DEPO Art24.09.14, 10:29h

'Misdated Storms of Steel': Izložba austrijskog umjernika Aloisa Schilda
Alois Schild, rođen u Tirolu (Austrija) 1960. godine, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, kod Brune Gironcolia. Po povratku u Tirol, kreira Park skulptura 1992. godine i ustanovljava asocijaciju za savremenu umjetnost i galeriju čiji je cilj da pomaže i promovira mlade internacionalne umjetnike

 Autor je brojnih monumentalnih projekata u javnom prostoru u Austriji, Njemačkoj, Luksemburgu, Južnoj Koreji i Meksiku.  

 

Tirolski umjetnik Alois Schild svojim skulpturama od željeza i čelika želi ukazati na kreativne, duhovite i miroljubive proizvode od ovih materijala koji se koriste za izradu oružja. Njegove skulpture ostavljaju dojam nečega neukroćenog i beskonačnog, pretvarajući teške hladne materijale u organske strukture. Ove skulpture su uvijek namijenjene velikim prostorima, ali se ne nameću svojom monumentalnošću, nego svojim iznenadnim rastom poput prirodnog rastinja i neprimjetnim širenjem poput površine vode. 

 

Izložba u Sarajevu sastoji se iz dva dijela: prvi dio čine skulpture nastale u periodu 2006-2014. godine, a drugi dio čini velika prostorna instalacija koja nastaje na licu mjesta i tematizuje traumu konfliktnih područja, koristeći materijale koji odolijevaju protoku vremena: metalne ploče, kosti i korijenje.

 

Upečatljiv je kontrast između težine i ukotvljenosti centralne instalacije i razigranosti skulptura koje poput satelita ispanjavaju prostor oko instalacije, pokazujući dinamiku destruktivnog i stvaralačkog.

 

Izložba je otvorena do 23.10.2014. godine.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook