Misteriozne fotografije iz smeća otkrivaju

Golotinja na deponiji: Šta je nestašni Sanader radio u mladosti?

DEPO PLUS23.09.14, 21:09h

Golotinja na deponiji: Šta je nestašni Sanader radio u mladosti?
Kada je na Trešnjevci na divljoj deponiji pronašao kutiju sa fotografskim negativima, fotoreporter Romeo Ibrišević, član samoborske ekološke udruge 'Zelene stope', pomislio je kako je riječ o fotografijama nekog hobista.

 


'Na kutijama je pisalo Meyer Press, a na spremnicima negativima fotografija golih djevojaka rukom je bilo ispisano Sanader. Nije mi puno trebalo da shvatim kako su to gole ljepotice koje je Ivo Sanader krajem osamdesetih nosio na 12. kat Vjesnikova nebodera u redakciju Starta gdje su one svake sedmice završavale na duplericama', ispričao je Romeo Ibrišević za Jutarnji.


Kao dugogodišnji fotoreporter dnevnog lista Vjesnik Ibrišević je sarađivao u brojnim izdanjima tadašnjeg NIŠPRO Vjesnika koji je izdavao brojne sedmičnike i magazine poput Starta.


Bivši premijer Ivo Sanader je osamdesetih godina živio i radio u Austriji odakle je slao novinarske tekstove i priloge za magazinska izdanja. U jednom od brojnih sudskih procesa on je kao opravdanje za svoju pozamašnu imovinu naveo i dobre honorare koje je dobivao od Vjesnika za tekstove i fotografije koje je slao iz Austrije.


Sanader se bavio novinarskim poslom dok je studirao romanistiku i komparativnu književnost u Innsbrucku, a supruga Mirjana arheologiju i povijest. Doktorirao je 1982. s temom o pogledu na svijet u kazališnom djelu francuskog dramatičara Jeana Anouilha i nakon toga počeo se baviti poslom generalnog zastupnika novinske agencije Meyer Press. Kako se navodi u tekstu u Nacionalu iz 2005. godine Hansa Meyera, vlasnika agencije Sanader je upoznao preko zajedničkih prijatelja početkom 80-ih na jednom od velikih balova.


'Meyer je u Europi tada bio jedan od vodećih ljudi u plasmanu raznovrsnog materijala za magazine i novine. U svojoj tvrtki u Salzburgu imao je ekskluzivne ugovore s autorima ali i s agentima iz prekomorskih zemalja za sve vrste zabavnog štiva, od ljubića i vesterna do SF romana. Meyer je želio proširiti svoje carstvo u zemljama istočnog bloka, ali u tome nije uspio. Preko ljeta Sanaderovi su često provodili praznike u Meyerovoj kući u Villefrancheu kod Nice, gdje je Meyer ugošćavao poslovne partnere', navodi Nacional.


Kako se ova arhiva našla ovih dana našla na divljem deponiju na početku Tomislavove ulice na Trešnjevci pokušao je doznati i fotoreporter Ibrišević.


'Isprva me mučilo pitanje što da radim sa ovih oko 900 ljepotica koje sam pronašao. Pomislio sam da je ovo možda neka skrivena kamera. Ali nigdje nisam vidio kameru. Zatim mi je pošlo kroz glavu da bi ovaj materijal mogao biti i sudski dokaz da se Sanader bavio ovim poslom, ali ta je rasprava prošla. Ako je to njegovo vlasništvo, kako se našlo na divljem deponiju, iz kojeg i čijeg stana je to očišćeno', pitao se Ibrišević prije no što je odlučio svoje otkriće podijeliti sa širom javnosti.


Do završetka sudskih procesa imovina Ive Sanadera je blokirana, a na popisu imovine nema nekretnina koje su na Trešnjevci. No, otkako grad Zagreb više nema orgaziniran odvoz glomaznog otpada ova je kolekcija slika sa smećem mogla doći iz bilo kojeg drugog dijela grada.

 

Više fotografija pogledajte OVDJE!

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook