OVAJ IZBOR BI VAS MOGAO IZNENADITI

Analiza predizbornih plakata: A stranka s najboljim sloganom je...


23.09.14, 13:26h

 
Nihad Omerbegović je PhD kandidat na Internacionalnom Burč Univerzitetu - fakultet za Informacione tehnologije, te urednik digitalnog magazina www.moderndiplomacy.eu. Za DEPO portal napravio je analizu predizbornih plakata stranaka u Bosni i Hercegovini koja, iako se s njom možda mnogi neće složiti, nudi jedan nadasve zanimljiv i drugačiji pogled na predizbornu kampanju.
Autor teksta nije član nijedne političke partije, a tekst je napisao, kako sam kaže, isključivo sa ciljem da se kritički sagleda kvalitet rješenja bilboarda nekih političkih stranaka u BiH. Izbor će vas vjerovatno iznenaditi, no evo koje stranke po autoru imaju najbolje slogane, dizajne plakata i stavove.

 

Pri rangiranju kvaliteta oglašivačkih bilboarda 12 političkih stranaka u BiH  (izabranih metodom slučajnog uzorka), koristio sam četiri parametra:

  • Inovativnost slogana,
  • Kvalitet dizajna,
  • Korištene boje,
  • Attitude (stav).

 

OCJENA 5:

 

HDZ 1990 – Za jednu političku stranku sa nacionalnim „predznakom“, ove godine odlična bilboard kampanja. Pogledajte plakate sa likom Martina Raguža. Slogan „Ovo je naša zemlja – podvucimo crtu“ je nešto najljepše, najkompletnije što sam vidio od političara u posljednje vrijeme. Kao da žele reći: dosta je više sr*nja, idemo ispočetka – svi zajedno. Efektno, moderno i koncizno. Fotografije kompletne figure kandidata vrlo kvalitetno odrađene, sa jako zanimljivom pozadinom i kombinacijom boja. Vidi se da su se iz ove stranke potrudili pri odabiru dizajnera i savjetnika. Sloganom valjda žele poručiti: integracija, zajedništo, suživot – i zato ovaj put njima čista petica!

 

Narodna stranka Radom za boljitak: Njima petica čisto da neko ne pomisli da sam član HDZ 1990-tke. Ova stranka je dosljedna u svom marketinškom nastupu. Ne odstupaju puno od svog pravca i to čine jako dobro. Ove godine na njihovim bilboardima ističu se dvije riječi „Ukidanje kantona“. Kad bi sutra napravili anketu u FBiH kojom bi pitali građane koju od 10 stvari bi najviše željeli da se desi nakon izbora, mislim da bi 80% odgovra bilo upravo ovaj dio iz njihovog slogana. Svi znamo koliko nas „ubija“ administracija i šta bi značilo smanjenje troškova u ovom segmentu. Boje su njihove standardne, a ove godine na bilboardima ne prikazuju face političara. I zato su zaslužili peticu.

 

Slogan „Ovo je naša zemlja – podvucimo crtu“ je nešto najljepše, najkompletnije što sam vidio od političara u posljednje vrijeme. Kao da žele reći: dosta je više sr*nja, idemo ispočetka – svi zajedno

 

OCJENA 4:

 

Demokratka fronta: Od njih se puno očekuje na izborima ove godine. No, u vizuelnom smislu nisu očarali. Slogan je sasvim na mjestu – efikasno i u skladu sa nastupom nekoga ko se pojavljuje prvi put na političkoj sceni (kao stranka). Međutim, puno fotošopiranja slika kandidata, kod mene je pokvarilo dojam. Boje su OK. Stav i ugao slikanja kandidata je mogao biti i bolji.

 

SDA: Vrlo efektan slogan, oni znaju šta hoće. Ova stranka se drži starog i provjerenog nastupa, ne mijenjaju puno, ali mišljenja sam da vremenom ipak treba uvoditi malo moderniji pristup – pa i kad je sam dizajn plakata u pitanju. Njihov stav je solidan, samouvjereno, bez pretjerivanja. (btw, slušam ovih dana njihov predizborni dzingl na radiju, nije mi se dopalo to pretjerivanje i patetika, a glas kao da je iz horor filmova). Sreća pa ovaj put ocjenjujemo samo plakate.

 

OCJENA 3:

 

SDU: „Vrijeme je da IM...Zajedno!“ Lakše bi nama i njima bilo da su ovu misao završili do kraja. Prva asocijacija na nastavak slogana je više nego očita. Mislim da je njihov stav mogao biti bolji i ozbiljniji. Pozitivna stvar je što su drugačiji od drugih, ali ipak mogli su to drugačije pokazati. Po mom mišljenju, ni dizajn im nije nešto pretjerano dobar. Solidna „trojka“ i zbog toga što sam se slatko nasmijao kad sam prvi put vidio njihov plakat.

 

SBB: Ove godine su definitivno pretjerali sa sloganom. Cunami, .. Tajfuni, kataklizma. Nisam gledao vremensku prognozu za oktobar, a vi? Ovakav pristup asocira na pomalo svađalački, buntovnički stav. I boje su u rangu nekog prosjeka, dizajn također. Nama ipak treba malo više mirnije klime.

 

Naša stranka: Slogan bez slogana. Nemamo slogane, imamo rješenja. Svima u ovoj državi je prilično jasno da rješenja nema niko, pa ni visoki predstavnik. Mi smo kao država malo teži slučaj. Ističući ovaj slogan, kao da su iz ove stranke poručili da su umorni, da im je dosta svega. Takav su dojam barem na mene ostavili. Nemamo slogan. S druge strane, kombinacija boja je jako dobra. Stav vrlo moderan i elegantan.

 

SEFER: Od ove riječi nisam ni primjetio naziv stranke. Možda ga i nema na plakatu. A i prezime kandidata se jedva vidi. Kamera slikanja jasno poručuje da je čovjek sa plakata vođa, autoritet. Poželjno, ali ipak po mom sudu malo pretjerano. Slažem se jedino u tome da Bosna i Hercegovina treba hrabre i poštene ljude.

 

Ove godine su definitivno pretjerali sa sloganom. Cunami, .. Tajfuni, kataklizma. Nisam gledao vremensku prognozu za oktobar, a vi?

 

SDS: „Da živimo normalno“. Možda i najbolji slogan ove predizborne kampanje. Samo bih dodao „svi, zajedno – da živimo normalno“. Stav prilično pozitivan, iznenađujuće dobre fotke – no, boje su već izlizane, viđene.

 

OCJENA 2:

 

SNSD: Slogan im je ove godine poprilično jednostran (i prevaziđen). Za pobjedu Bosne i Hercegovine – vjerovatno ne bi donijelo previše glasova, a možda i bi (u neka bolja vremena u  koja moramo vjerovati). Boje ništa bolje, a najgore u svemu su fotografije sa dva ili tri lika političara, koja su nagurana bez imalo ukusa. Pretjerivanje u svakom pogledu. Mršava dvojka.

 

Stranka za BiH (SBiH): Blijedo... „Dvojka“ čisto zato što danas niko neće dobiti „keca“. Slogan: Odlučno, uz narod. Prva asocijacija mi je bila kao da je ovo kopija elemenata slogana druge dvije stranke. Dizajn plakata ispod prosjeka. Ova stranke odaje dojam po plakatama da su također umorni.

 

Stranka za evropsko Sarajevo (SES): Da se malo nasmijemo na kraju. Kao da je dijete crtalo bilboard ove političke stranke. Ova država ima dosta glumaca u politici, nemam ništa protiv da ih ima još više, ali ipak... Mogli su obratiti više pažnje na vizuelni identitet. Slogan im je prilično konfuzan kao i slike.

 

Kao zaključak ovog teksta. Ovo je naša zemlja. I stavimo tačku

 

 

OCJENA 1:

 

Danas niko neće dobiti jedinicu, to ćemo ostaviti kao i svaki put, poslije izbora.

 

Kao zaključak ovog teksta: Ovo je naša zemlja. I stavimo tačku.

 

Najbolji slogan: „Priključi se promjenama – da živimo normalno“.

Najbolji dizajn plakata: HDZ 1990

Najpozitivniji stav: Naša stranka

 

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, a ne stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook