Šestogodišnjak žrtva uboda zaraženog komarca

Banja Luka: Umrlo dijete zaraženo virusom zapadnog Nila

Hronika22.09.14, 15:39h

Banja Luka: Umrlo dijete zaraženo virusom zapadnog Nila
Šestogodišnji dječak S.M. iz Banje Luke preminuo je protekle noći od posljedica zaraze virusom zapadnog Nila - potvrđeno je iz Univerzitetske bolnice - kliničkog centra Banja Luka.

 



Dječak je prethodno boravio na moru, gdje je, tvrde iz te zdravstvene ustanove, navjerovatnije zaražen.



-Riječ je o sporadičnom slučaju i ne postoji opasnost od epidemije jer bolest nije specifična za naše područje - navode iz Univerzitetske bolnice - kliničkog centra Banja Luka.



Podsjećaju da je dječak S.M., 7. augusta, primljen u Odjeljenje intenzivne njege Klinike za dječije bolesti zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja.


Po riječima načelnika Klinike za dječije bolesti dr. Stojislava Konjevića, odmah po prijemu pacijentu je urađena inicijalna obrada.



Od početka je postavljena sumnja na virusni encefalitis, te je po samom prijemu uzeta serologija na viruse.



U toku noći došlo je do pojave konvulzija i pogoršanja kliničkog stanja, u smislu respiratorne insuficijencije što je zahtijevalo respiratornu potporu disanja kao i mjere reanimacije. Na urađenom CT-u je nađen izražen difuzni edem mozga. Pacijentu je zatim uključena sva neophodna terapija.



-Međutim, u daljem toku liječenja dolazi do produbljivanja kome i pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta - navode iz najveće banjalučke zdravstvene ustanove.



Na urađenom kontrolnom CT-u kao i NMR-u se pokazalo pogoršanje edema mozga sa hernijacijom (uklještenjem), te znacima moždane smrti (potvrđene kliničkim testovima i apnea testom).



Dječak je danima nepromjenjenog zdravstvenog stanja bio priključen na aparate za disanje uz neophodnu terapiju, a 22. septembra, u 01.20 sati nastupio je letalni ishod.



Slučaj je u skladu sa pravilima uredno prijavljen Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske.



Zapadni Nil je virus čiji je vektor komarac, a prevencija se sastoji od zaštite od uboda komaraca koji su prenosioci bolesti.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook