DIVLJAČKI POZIV

Džihadisti pozivaju na ubijanje državljana zemalja koalicije: 'Ubijte nevjernika bio on civil ili vojnik'

Hronika22.09.14, 12:13h

Džihadisti pozivaju na ubijanje državljana zemalja koalicije: 'Ubijte nevjernika bio on civil ili vojnik'
Organizacija Islamska država je u ponedjeljak uputila poziv muslimanima na ubijanje državljana zemalja koje čine međunarodnu koaliciju uspostavljenu da bi se borila protiv džihadističke grupe u Iraku i Siriji

- Ako možete ubiti američkog ili evropskog nevjernika, posebno lošeg i prljavog Francuza, ili Australijanca ili Kanađanina, ili sve (...) građane zemalja koje su ušle u koaliciju protiv Islamske države, računajte na Allaha i ubijte ih na bilo koji način - rekao je Abu Mohamed el-Adnani, glasnogovornik IS-a u poruci objavljenoj na nekoliko jezika.

 

- Ubijte nevjernika bio on civil ili vojnik - dodao je on.

 

Sjedinjene Američke Države i Francuska su dvije zemlje koje izvode zračne udare u Iraku na položaje IS-a, grupe koja je u julu proglasila "kalifat" u Siriji i Iraku, gdje oni kontroliraju velike sektore.

 

Poruka, objavljena u audio formi na arapskom, s kratkim prevodima na engleski, francuski i jevrejski, daje uputstva za izvođenje misije bez vojne opreme.

 

- Udarite ih u glavu kamenom, prerežite im vrat nožem, pregazite ih autom, bacite nekog s velike visine, udavite ga ili otrujte - rekao je on.

 

Glasnogovornik obučen hvalospjevima aktivista na Sinajskom poluotoku u Egiptu, pozvao ih je da "kolju" branitelje režima predsjednika Abdela el-Sisija.

 

Džihadističke grupe, od kojih Ansar Beit el-Makdes, koja je nedavno dala svoju podršku IS-u, redovno preuzimaju odgovornost za napade na sigurnosne snage nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija u julu 2013. godine.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook