FASCINANTNO OTKRIĆE

Pronađena grobnica Aleksandra Makedonskog?

Hronika22.09.14, 11:38h

Pronađena grobnica Aleksandra Makedonskog?
Sa strahopoštovanjem i dubokim emocijama gledamo ovo iskapanje. Ovo je spomenik jedinstvenih dimenzija i impresivnog umjetničkog majstorstva. Najljepše tajne skrivene su točno ispod naših nogu, kazao je grčki ministar kulture

Prošlomjesečno otkriće goleme grobnice u sjevernom dijelu Grčke koja datira iz vremena vladavine Aleksandra Makedonskog oduševilo je Grke, ali i arheološku te svjetsku javnost. Već na prvi pogled svima je jasno da je riječ o otkriću golemog značaja, što je ovih dana potvrdio i grčki ministar kulture Konstantinos Tasoulas za BBC.

 

- Sa strahopoštovanjem i dubokim emocijama gledamo ovo iskapanje. Ovo je spomenik jedinstvenih dimenzija i impresivnog umjetničkog majstorstva. Najljepše tajne skrivene su točno ispod naših nogu - kazao je ozareni ministar.

 

Iskopavanje u Ampifoliju, 100 kilometara udaljenom od Soluna, započelo ja početkom kolovoza pod vodstvom arheologinje Katerine Peristeri. Ona je potvrdila da je grobnica iz 4. stoljeća prije Krista najveća do sada otkrivena na teritoriju Grčke. Nalazi se na području koje je nekad obuhvaćalo makedonsko kraljevstvo. Obujam zida koji je okružuje iznosi 500 metara i izgledom donekle podsjeća na grobnicu makedonskog vladara Filipa II. iz Vergina, oca Aleksandra Makedonskog. Unutar grobnice arheolozi su otkrili dvoje prekrasne karijatide. Svaki od obrađenih ženskih likova ima jednu ispruženu ruku, vjerojatno kako bi obeshrabrio ulazak uljeza u komore.

 

Dok 24-satna policijska patrola štiti ulaz u vrijedno nalazište od znatiželjnika i javnosti, lokalno stanovništvo i arheolozi raspiruju maštu spekuliranjima kome bi grobnica mogla pripadati. Tako su stanovnici lokalnog sela Messolakia uvjereni da u njoj počiva veliki osvajač Aleksandar, ali grčko ministarstvo kulture upozorava protiv takvih spekulacija jer je opće poznato kako je veliki vladar sahranjen na teritoriju Egipta.

 

Izvjesno je da je u njoj posljednje počivalište pronašla neka iznimno ugledna ili važna osoba iz tog doba. Pretpostavlja se da bi to mogla biti majka pokojnog vladara Olympias, njegova supruga Roxana ili netko od ostalih članova uže obitelji. Dok se istina ne utvrdi proći će vremena jer je iskopavanje osjetljivo te odvija se usporeno zbog mogućnosti urušavanja pa su tako arheolozi uspjeli doći tek do treće komore.

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook