NEVJEROVATAN OBRAT U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA

Iran postaje saveznik SAD-a i pokreće borbu protiv Islamske države, ali pod jednim uslovom

Front22.09.14, 08:04h

Iran postaje saveznik SAD-a i pokreće borbu protiv Islamske države, ali pod jednim uslovom
Iran je spreman surađivati sa SAD-om i njegovim saveznicima u zaustavljanju džihadista Islamske države (IS), ali očekuje više razumijevanja za svoj program obogaćivanja urana, izjavio je u nedjelju visoki iranski dužnosnik

'Iran je vrlo utjecajna zemlja u regiji i može pomoći u borbi protiv terorista IS-a... ali, ulica je dvosmjerna - nešto daš, nešto uzmeš. IS je prijetnja svjetskoj sigurnosri, a ne naš nuklearni program koji je miroljubive naravi', kazao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

 

Ta izjava pokazuje koliko bi zapadnim zemljama moglo biti teško pregovore o iranskom nuklearnom programu razdvojiti od ostalih regionalnih sukoba. Iran ima utjecaj na iračku vladu, koja pokušava zaustaviti napredovanje IS-a, a ima utjecaj i u građanskom ratu u Siriji. Iran je do sada odaslao različite signale glede spremnosti da pridonese porazu Islamske države, ekstremne sunitske islamske skupine koja je zauzela golema područja u Siriji i Iraku u cilju formiranja kalifata. IS je pokrenuo val sektaškog nasilja i sukoba, a skupina je postala poznata i po nemilosrdnim obračunima s civilima i pokoljima te surovoj likvidaciji talaca.

 

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, nedavno je odbacio američku ponudu za suradnju u borbi protiv IS-a, no SAD tvrdi da takve ponude nije ni bilo. Javno, i Washington i Teheran su isključili mogućnost vojne suradnje na poražavanju IS-a, no privatno, iranski su dužnosnoci izrazili volju za suradnjom sa SAD-om u borbi protiv džihadista, iako ne nužno na bojišnici.

 

Američki državni tajnik John Kerry u petak je ustvrdio da Iran ima svoju ulogu u nanošenju poraza Islamskoj državi, dajući do znanja da se američko stajalište možda mijenja.

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook