VIDEO/ DODIKOVA PREDIZBORNA SRAMOTA

Građani Istočnog Sarajeva o krstu na Zlatištu: Ovo je poniženje i za žive i za mrtve Srbe!

Front21.09.14, 21:19h

Građani Istočnog Sarajeva o krstu na Zlatištu: Ovo je poniženje i za žive i za mrtve Srbe!
Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo krst kao znak sjećanja na više hiljada ubijenih sarajevskih Srba. Tako bar kaže predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, ali stanovnici Istočnog Sarajeva, borci, porodice ubijenih, smatraju da je tim činom oskrnavljeno sjećanje na žrtve

,,Postaviti noću dvije bandere pored puta i nazvati to spomen obilježjem je sramota i poniženje i za žive i za mrtve Srbe'', poručuju stanovnici Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić u telefonskoj izjavi za BN televiziju podjeća da je Savez logoraša prije 4 godine donio odluku o izgradnji spomen krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, grada u kojem je prije rata živjelo 150 hiljada Srba a danas jedva par hiljada.

,,Srbi su protjerani iz tog grada a više hiljada ih je ubijeno u 126 ratnih logora za Srbe'', kaže Dukić i dodaje:

 

,,Danas, na Malu Gospojinu, postavili smo malo obilježje a poslije toga organizovaćemo donatorske večere u koje će se uključiti i Srbi iz dijaspore kako bi izgradili spomen obilježje koje smo planirali. Krst, crkva i spomen park.''

 

,,Ubijeni sarajevski Srbi zaslužuju dostojanstveno spomen obilježje'', poručuju iz Boračke organizacije: ,,Ali ovo što je noćas napravljeno je ponižavajuće za sve nas".
 

,,Nema ništa sporno u tome da se stavi spomen-krst za sve poginule, ali da se to uradi dostojanstveno a ne noću, krijući, mimo naroda, mimo Boračke organizacije, mimo pravoslavne crkve to je sramota'', kaže predsjednik Boračke organizacije Ilidžanski borac Goran Šehovac i dodaje:

 

,,Sramota je da neko zbog lične promocije i političkih poena pred izbore stavi dvije bandere i kaže da se to zove krst. To se zove skrnavljenje, to nisu zaslužili ubijeni sarajevski Srbi. Mene kao stanovnika Srpskog Sarajeva je sramota, a narod Srpskog Sarajeva neka dobro razmisli ko je ovo postavio''.
 

Ogorčeni su i stanovnici Istočnog Sarajeva, koji smatraju da srpske žrtve zaslužuju više poštovanja. Nisu mogli ni da zamisle da će neko mrtve sarajevske Srbe iskoristiti za političku kampanju i to na ovako ponižavajući način.
 

,,Postavljanje spomen krsta i kapele na Zlatištu za stradale sarajevske Srbe planira se već godinama, ali na drugačiji način i na drugoj prikladnijoj lokaciji'', kaže za našu televiziju Branko Radan prvi izabrani predsjednik Izvršnog odbora opštine Srpsko Novo Sarajevo, koji ne može da sakrije ogorčenje onim što je noćas urađeno.
 

,,Ovako, na ovaj način, pored puta postaviti dva, Bože mi oprosti, dva kolca vezana kanapom i to nazvati krstom tu da se neko pokloni. Ako su crkvene vlasti dale saglasnost za ovo onda i njima treba postaviti pitanje da li su to uradili pod pritiskom aktuelne vlasti? Na sramotu onome ko je ovo uradio ali ovo će se nekome obiti o glavu. Iskreno se nadam sadašnjoj vlasti. O ovome, što rade Dukić i kompanija, postavljam pitanje i još uvijek aktuelnom predsjedniku Republike Srpske. Da li on misli da je ovo način da se obilježi stradanje sarajevskih Srba? Ovo mogu podržati samo oni koji ni prstom nisu mrdnuli za odbranu našeg naroda u proteklom radu'', kaže Radan.
 

Koliko će ono što neki nazivaju krstom stajati pored puta?
 

Da li će biti srušeno jer će neko smatrati da je to provokacija ili će ga ukloniti neko ko smatra da su sarajevski Srbi zaslužili više poštovanja, a ne da neko na mrtvima ubire političke poene?

 

 

(rtvbn.com/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook