OMER ČEVRA/ BLOG PORTPAROLA SBB-A

Ko je 'polupao lončiće': Antiamerička histerija radikala u SDA


21.09.14, 20:55h

Nakon što sam preslušao govor Bakira Izetbegovića u Domu mladih prije nekoliko dana, kao mlada osoba ostao sam šokiran izjavama trenutnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji je ovom prilikom poručio da se osobama koje nikada nisu prešle prag džamije za vrijeme Bajrama, ne smije dopustiti da sjednu u „Alijinu stolicu“, aludirajući na stolicu bošnjačkog člana Predsjedništva.


Ovom krajnje konzervativnom i radikalnom retorikom, Izetbegović je demokratsku instituciju Predsjedništva BiH, koja je u vlasništvu građana ove zemlje, i za koju su građani dali živote dok je on provodio dane u sefu Centralne banke, pretvorio u neku vrstu monarhije ili porodičnog nasljedstva, te indirektno poručio da poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva doživljava kao poziciju muslimanskog člana Predsjedništva, čime je potvrdio da se nikad nije odustalo od ideje stvaranja muslimanske države koja je zagovarana u Holiday Innu 1993. godine.


Dakle, ako je stolica u kojoj sjedi bošnjački član Predsjedništva zapravo „Alijina“ stolica, te razlog zbog čega nikome osim njegove loze ne smije biti dopušteno da u njoj sjedi, onda ja ovom prilikom poručujem Bakiru Izetbegoviću da tu stolicu uzme i da je odnese u ono „pola kuće“, što, kako tvrdi, posjeduje, i da u njoj sjedi do kraja života.


Bilo bi još bolje da je pokloni muzeju Alija Izetbegović u Sarajevu, kako bi imala svoje časno mjesto tamo gdje pripada - u muzeju i sjećanjima, a nikako na predizbornim skupovima 2014. godine, na kojima se građanima prodaju sintagme poput „Alijinog puta“ i „jedinstva“, po principu - dajte nam vlast pa ćemo onda vidjeti šta ćemo sa državom.


Kritika američke administracije prema entiteskim vlastima kojima rukovode SDP, SDA i i SNSD, u kojoj je građanima precizno poručeno kako su pristigli novac za pomoć poplavljenim područjima vladine institucije potrošile na krpljenje budžetskih rupa, pored toga što je izazvala gnjev i histeriju unutar SDP-a, SDA i stranke Milorada Dodika, izbacila je na površinu radikalnu i vrlo opasnu retoriku federalnog ministra Salmira Kamplana, koji, prema ocjeni Centra za civilne inicijative (CCI), sjedi u najgoroj Vladi Federacije u posljednjih 20 godina.


Poručiti američkoj administraciji da su „polupali lončiće“ samo zato jer su ukazali na činjenično stanje, odnosno nesposobnost Vlade Federacije i socijalnu neosjetljivost prema građanima od strane institucija kojima rukovode SDP i SDA, podsjeća na Milorada Dodika koji već drugi mandat razne kriminalne afere zataškava napadom na međunarodnu zajednicu, ali ukazuje i na strah koji vlada unutar radiklanog krila SDA koja je u velikom strahu od oktobarskih izbora.


Radikalizirani Izetbegović i turski đak Kaplan svojom retorikom konačno su otkrili za šta se uistinu zalaže SDA. Zadnji put kada je američka administracija na Balkanu ovako otvoreno kritizirala vladajuće strukture bilo je u vremenu prije hapšenja ratnog zločinca Sobodana Miloševića. I tada je međunarodna zajednica otvoreno podizala svjest građana prema kriminalcima i zločincima koji zaslužuju da budu iza rešetaka, a nikako u državnim institucijama te zemlje.


Kao u svim korumpiranim sistemima, i kod nas samo oni koji vladaju uvjereni su da rade dobro, da su nepogrešivi i nezamjenjivi. Buđenje iz takve totalitarističke samodopadljivosti zna biti izuzetno bolno.


Dvanaesti oktobar pokazat će ko je „polupao lončiće“ - građani ove zemlje i dobronamjerni predstavnici američke administracije u BiH, ili primitivni SDA-ov jastreb Salmir Kaplan.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, a ne stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook