I Vlada RS opovrgava

Nije uplaćena nijedna marka obećana na međunarodnoj donatorskoj konferenciji

Front21.09.14, 14:41h

Nije uplaćena nijedna marka obećana na međunarodnoj donatorskoj konferenciji
Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji koja je u Briselu održana 16. jula ove godine, do danas nijedna marka nije uplaćena Vladi RS. Isto su potvrdile i vlade Federacije BiH i pojedinih kantona - stoji u saopćenju iz entitetske vlade

 

Iz Vlade Republike Srpske (RS) danas je saopćeno da su, informacije koje plasiraju pojedine strane ambasade o stotinama miliona maraka pomoći za sanaciju posljedica poplava koje su obezbijeđene od stranih donatora, a vlasti u Bosni i Hercegovini, navodno, nisu sposobne da ih uzmu, “najobičnija laž i manipulacija u predizborno vrijeme”.

 

- Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji koja je u Briselu održana 16. jula ove godine, do danas nijedna marka nije uplaćena Vladi RS. Isto su potvrdile i vlade Federacije BiH i pojedinih kantona - stoji u saopćenju iz entitetske vlade.

 

Jedina donatorska sredstva koja su uplaćena na račun Vlade, odnosno Fonda solidarnosti za obnovu RS nakon poplava, a potom prenesena na račun korisnika, jesu donatorska sredstva Vlade Srbije namijenjena za sanaciju škola u Doboju i Šamcu.

 

Ističu da je do sada Vlada RS svojim vlastitim angažmanom i programom mjera obezbijedila pomoć građanima ugroženim poplavama, a jedina strana sredstava za saniranje šteta od poplava jesu kreditna sredstava Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, s tim da su ovi aranžmani ispregovarani prije navedene donatorske konferencije.

 

- Dakle, riječ je o kreditnim sredstvima, a ne donacijama, jer se one realizuju po pojedinačnim projektima uz opredjeljenje samih donatora o objektu koji se sanira, a djelimičnu informaciju o sudbini i namjeni obećanih donatorskih sredstava uspjeli smo dobiti tek mjesec i po dana nakon održane donatorske konferencije - navodi se u saopćenju.

 

Podsjeća se i da je Vlada RS “prva u regionu usvojila set zakona i mjera kojima se obezbjeđuje pomoć stanovništvu pogođenom teškim poplavama i klizištima, kao i sanacija svih vidova šteta nastalih usljed prirodne katastrofe koja nas je zadesila”.

 

- Sredstava Fonda solidarnosti za obnovu RS do sada su obezbjeđena od doprinosa solidarnosti, poreza na upotrebu i držanje dobara, naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, kreditnih i budžetskih sredstava, te donacija fizičkih i pravnih lica, ali nije bilo priliva inostranih donacija od navedene donatorske konferencije - zaključuje se u saopćenju iz entitetske vlade.

 

(Fena/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook