Nova akcija kod Širokog Brijega

SIPA pretresima traži nove dokaze protiv Lijanovića: Oduzeta dukumentacija!

Hronika20.09.14, 15:58h

SIPA pretresima traži nove dokaze protiv Lijanovića: Oduzeta dukumentacija!
Jozić je dodala da je akcija okončana nešto iza podneva te da su pripadnici SIPA-e uzeli dio dokumentacije.

Pripadnici državne policijske agencije u BiH (SIPA) nastavili su u subotu istragu u Širokom Brijegu protiv braće Lijanovića i njima bliskih osoba koje se sumnjiči za više kaznenih djela kojim su oštetili državu za više od 5,5 miliona eura, dok je Sud BiH odbio zahtjev advokata da se sedmero uhapšenih brani sa slobode, izvijestili su službeni izvora, prenosi Hina.

 

Po riječima glasnogovornice SIPA-e Kristine Jozić, pripadnici policije su na području Širokog Brijega izvodili pretrese i prikupljali dokumentaciju vezano za poslovanje kompanija u vlasništvu Lijanovića u sklopu akcije Brend. Jozić je dodala da je akcija okončana nešto iza podneva te da su pripadnici SIPA-e uzeli dio dokumentacije.

 

Advokatica Nada Dalipagić, koja zastupa više osumnjičenih osoba potvrdila je da su policijski službenici izvršili pretres u prostorijama trgovinskog poduzeća Diona u Širokom Brijegu.

 

Drugi advokat Davor Martinović izvijestio je da je Sud BiH odbio zahtjev odbrane da se trojicu braće Lijanovića Jerku, Jozu i Slavu, te još četiri stranački i poslovne bliske osobe pusti da se brane sa slobode. Njima je ranije određen tridsetodnevni pritvor u kojemu će ostati do 10. oktobra, na što se odbrana žalila.

 

Među osumnjičenima u pritvoru se nalazi dopredsjednik vlade Federacije BiH i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović, kao i ministar trgovine Federacije BiH Milorad Bahilj Baja. U pritvoru su još trojica direktora Lijanovićevih kompanija, dok su za još tri osoba izrečene mjere zabrane napuštanja BiH.

 

Tužilaštvo BiH tereti uhapšene u jednoj od najvećih poslije daytonskih istraga da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, neplaćanje poreza, porezne utaje ili prijevare, pranja novca te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga pri čemu su nanijeli štetu veću od 5,5 miliona eura.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook