FOTO/ Od 11. juna u rukama džihadista

IDIL iz zatočeništva pustio 49 turskih državljana

Hronika20.09.14, 10:33h

IDIL iz zatočeništva pustio 49 turskih državljana
Četrdeset i devet turskih državljana - diplomata, konzularnih radnika i članova njihovih porodica - kidnapovano je iz turskog konzulata u Mosulu u Iraku 11. juna ove godine, dan nakon što su pripadnici IDIL-a zauzeli taj, drugi po veličini irački grad


Nakon tri mjeseca zatočeništva, 49 turskih državljana koje su kao taoce držali pripadnici terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u gradu Mosulu u Iraku, pušteno je na slobodu u subotu rano ujutro, prenosi Anadolu Agency.

 

Premijer Turske Ahmet Davutoglu potvrdio je da je 49 turskih državljana koji su držali kao taoce pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u iračkom gradu Mosulu, oslobođeno i vraćeno u Tursku u subotu ujutro.

 

“Oni su stigli u Tursku u pet ujutro. Blisko smo pratili razvoj događaja cijelu prethodnu noć... Ovaj sretan razvoj događaja pripremio nas je za divno jutro... Veoma sam sretan što mogu saopćiti ovu divnu vijest", kazao je Davutoglu.

 

turski-taoci

 

On je dodao kako su oslobođeni turski državljani prešli u Tursku u pet sati jutros po lokalnom vremenu i potom su prebačeni u južni turski grad Šanliurfu. On je kazao kako je sve dobro završilo zahvaljujući turskoj obavještajnoj službi.

 

Davutoglu je zbog ovog događaja skratio posjetu glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu i odmah otputovao kako bi se susreo sa oslobođenim turskim državljanima u Šanliurfi.

 

Četrdeset i devet turskih državljana - diplomata, konzularnih radnika i članova njihovih porodica - kidnapovano je iz turskog konzulata u Mosulu u Iraku 11. juna ove godine, dan nakon što su pripadnici IDIL-a zauzeli taj, drugi po veličini irački grad.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook