'Diplomatski osjetljiv susret'

Opasne veze: O čemu su Lieberman i Dodik pričali na tajnom sastanku u Beču?!

Front20.09.14, 09:41h

Opasne veze: O čemu su Lieberman i Dodik pričali na tajnom sastanku u Beču?!
Prema pisanju lista Haaretz, Liebermann se sa Dodikom sastao u jednom od najekskluzivnijih bečkih restorana

 

Izraelski list Haaretz objavio je tekst o “tajnom sastanku" između Avigora Liebermanna, ministra vanjskih poslova, i Milorada Dodika u Beču.

 

Haaretz piše kako detalji sastanka, niti razlozi putovanja ministra Libermanna, nisu jasni tamošnjoj javnosti. Liebermannov ureda je izdao saopćenje prema kojem se može jedino saznati da je riječ o tri “osjetljiva” diplomatska sastanka.

 

Kako je Haaretz ranije objavio, Liebermann se sastao sa austrijskim biznismenom Martinom Schlaffom za kojim je izraelska policija raspisala potjernicu zbog sumnji na korupciju u slučaju vezanom za Liebermanna. Prema najnovijim saznanjima ovog lista, druga dva sastanka bila su sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ministrom vanjskih poslova Ausrije Sebastianom Kurzom.

 

Haaretz Dodika opisuje kao “srpskog nacionalistu i separatistu koji trenutno obnaša funkciju predsjednika RS”. “Nije jasno zašto je Liebermanov ured ovaj sastanak definisao kao diplomatski osjetljiv”, stoji u tekstu.

 

Također malo detalja je poznato o sastanku Liebermanna i Kurza. Kako Haaretz piše, ni austrijski ministar nije rekao više detalja o sastanku za tamošnje medije, a samo su njegovi najbliži saradnici znali za sastanak.

 

Prema pisanju ovog lista, Liebermann se sa Dodikom sastao u jednom od najekskluzivnijih bečkih restorana. Prema saopćenju iz Dodikovog ureda, tokom sastanka njih dvojica su “naglasili bliske veze između Republike Srpske i Izraela i činjenicu da među njima nema neslaganja, naglašavajući da bi se ekonomska saradnja trebala povećati”.

 

“Izraelski ambasador u Albaniji, David Cohen, ko je nadležan i za BiH, nije bio na ovom sastanku. Umjesto toga na sastanku je prisustvovao Aleksandar Nikolić, Izraelac porijeklom iz Srbije, koji je na čelu misije RS u Jerusalemu. Nikolić je blizak Dodikov, ali i Liebermannov saradnik.”

 

Prema saznanjima ove novine, izraelski ministar vanjskih poslova želi imenovati Nikolića za sljedećeg ambasadora u Albaniji i BiH, nakon što Cohenu istekne mandat. “Ovo će biti političko, a ne profesionalno imenovanje”, zaključuje ovaj list.

 

“Uprkos činjenici da Republika Srpska nije neovisna država, Lieberman je investirao puno napora u održavanje veza sa ovim entitetom. Ovaj nesrazmjerni interes za RS nije vođen samo međunarodnim odnosima, nego takođe - i možda ponajviše - ličnim vezama”, piše Haaretz nazivajući Liebermanna “političkim dvojnika” Milorada Dodika.

 

“Ministar smatra Dodika jednim od najbližih lidera i RS strateškim ciljem - ne samo za diplomatske aktivnosti, nego i za njegove lične poslove.”

 

Njihove bliske veze, tvrdi ovaj list, postale su jako vidljive od oktobra 2012. godine kada je Dodik javno obznanio podršku promjenama na izraelskoj političkoj sceni rekavši, pored ostalog, kako je Liebermann “pravi prijatelj RS”.

 

Dvojicu je povezao izraelski biznismen Arie Levne, koji je blizak i jednoj i drugoj strani. On je svoj 90 rođendan slavio u Banja Luci, a među 100 gostiju bio je i Dodik ali i Liebermann. Ovo je bila samo jedna u nizu posjeta Liebermanna RS gdje je, između ostalog, 2011. bio i na odmoru sa grupom prijatelja biznismena.

 

“Dodik je lokalni šerif tačno takve vrste kakvu Liebermann voli”, rekao je izvor iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova za Haaretz. “Jak lider koji vlada željeznom rukom i ne predaje nikakvu važnost konceptu ljudskih prava, slobode govora ili slobodi medija. On je također gost kakvog Liebermann voli - domaćin svim srcem koji služi puno hrane i vina. Liebermannov ured je odgovorio: “Ne želimo komentarisati ovaj izvještaj”, piše Haaretz.

 

(slobodna-bosna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook