Milorad Dodik

Referendum u Škotskoj unosi nove realnosti, uvažavam rezultate

Front19.09.14, 14:32h

Referendum u Škotskoj unosi nove realnosti, uvažavam rezultate
Ponovio je da RS poštuje izvorni Dejtonski mirovni sporazum te da svi razgovori o Bosni i Hercegovini i njenoj tranziciji, te ideje o tome da se ukinu entiteti, formiraju regije, mogu od RS-a da budu politički legitimne, ali da je isto tako legitiman, kako kaže, i zahtjev iz RS-a ka njenoj samostalnosti „u nekom budućem dogovoru“

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da uvažava rezultate referenduma na kojem je narod Škotske odlučio da ta zemlja ostane dijelom Ujedinjenog Kraljevstva, „ali i da je taj referendum nova politička pojava, jer je proveden na način koji nije bio poznat u političkoj praksi u novijoj političkoj istoriji“.

 

-Taj referendum unosi nove realnosti - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Ponovio je da RS poštuje izvorni Dejtonski mirovni sporazum te da svi razgovori o Bosni i Hercegovini i njenoj tranziciji, te ideje o tome da se ukinu entiteti, formiraju regije, mogu od RS-a da budu politički legitimne, ali da je isto tako legitiman, kako kaže, i zahtjev iz RS-a ka njenoj samostalnosti „u nekom budućem dogovoru“.

 

-Tražimo da se vrati izvorni Dejtonski sporazum, a to znači da nam vrate otete nadležnosti. Ne postoje u Ustavu BiH nadležnosti BiH u Tužilaštvu i po mnogo čemu drugom. Ono što je izvorna nadležnost BiH niko od nas iz RS-a nije osporio, već samo nasilje visokih predstavnika i otimanje nadležnosti RS-a - naveo je Dodik.

 

Sasvim je sigurno, dodao je, da RS treba da razvije svijest o tome da brani svoj status i dodatno ga gradi.

 

-Želimo dijalog, a ako ga ne bude RS će legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu. To je naša politika - rekao je Dodik i naveo da to nije vremenski definirao kada.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook