Foto / SDP u Prijedoru i Bosanskoj Krupi

'Trebamo ukinuti kantone, napraviti jake općine i novi ustroj države!'

Front19.09.14, 11:44h

'Trebamo ukinuti kantone, napraviti jake općine i novi ustroj države!'
Socijaldemokratska partija BiH je na Centralnoj tribini u Prijedoru članovima i simpatizerima partije predstavila kandidate za Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlamentarnu skupštinu BiH i kandidata za predsjednika i potpredsjednika RS Enesa Suljkanovića, koji je u svom obraćanju naglasio da se ponosno i slobodno trebaju promovisati svi rezultati koje je za vrijeme svog mandata SDP BiH uspio uraditi.

 

 

 
„SDP BiH nikad nije bio jači u RS-u, što dokazuje i broj od 36 opštinskih odbora i osam regionalnih organizacija. To je dokaz da ove godine očekujemo još bolji izborni rezultat, nego prije četiri godine. Mi smo oni koji zaista žele vratiti dostojanstvo svim povratnicima, jer jedino članovi SDP-a u Vijeću naroda RS, od svih stranaka koje, navodno, predstavljaju povratničku populaciju, žive i rade u RS“, dodao je Suljkanović.

 

Skupu u Prijedoru prisustvovao je i predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija koji je prisutnima rekao kako je ZAVNOBiH idealan temelj za buduće uređenje države.


„Svi znamo da je ljevica godinama ujedinjavala ovu zemlju, a desnica je uvijek bila ta koja ju je razjedinjavala. Stoga se moramo vratiti ideji ZAVNOBiH-a, ideji koja je radila na jedinstvu među svim bh. narodima i zato moramo biti ujedinjeni u različitosti, a ne ujedinjeni u istom. Prijedor je grad koji je godinama bio poznat po duhu Mladena Stojanovića, a tako treba biti i u budućnosti, jer je SDP BiH uvijek bio na pravoj strani historije“, rekao je Lagumdžija.

 

Generalni sekretar SDP BiH Nermin Nikšić rekao je da da čitava zemlja može ići naprijed, jedino ako oba bh. entiteta zajedno rade za dobrobit svih građana.


„Danas je u FBiH stupio na snagu Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a upravo nam je ovakav zakon potreban na prostoru cijele BiH, kako bi omogućili da svi oni koji su svoja bogatstva stekli nelegalno više ne spavaju mirno. Nedavne nesreće koje su nas zadesile su dokazale da smo ujedinjeni i solidarni jedni prema drugima. Jesu li nam samo nesreće dokaz da možemo živjeti zajedno? SDP BiH smatra da nisu i da možemo biti ujedinjeni i bez ljudskih nesreća“, smatra Nikšić.


Azra Pašalić, nositeljica liste SDP BiH za Narodnu skupštinu RS, smatra da je i u manjem bh. entitetu što prije potrebno donijeti zakone koji će oduzimati nelegalno stečenu imovinu.


„Samo na taj način možemo omogućiti da na cijelom prostoru BiH krenemo u ozbiljniju borbu sa kriminalom i korupcijom, koji, nažalost, imaju uticaja na sve sfere života u našoj zemlji“, zaključila je Pašalić.

 

sdp-bosanska-krupa-2014

 

Također, na prepunom centralnom gradskom trgu u Bosanskoj Krupi sinoć je održan predizborni skup i predstavljanje kandidata Socijaldemokratske partije BiH za predstojeće Opšte izbore. Predstavljeni su kandidati iz Unsko-sanskog kantona za sve nivoe vlasti u BiH,a na skupu je naglašeno da jedino ljevica može ujediniti i integriranu BiH odvesti u Evropsku uniju.


Premijer Unsko-sanskog kantona i nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta BiH naglasio je da je u protekle četiri godine urađeno mnogo na rješavanju nagimilanih problema u Unsko-sanskom kantonu i da će kandidati SDP BiH i nakon izbora nastaviti u istom smjeru.


„SDP BiH neće voditi prljavu kampanju time što će napadati druge. Tokom ove izborne kampanje kandidati SDP BiH se neće smiješiti sa bilborda, za razliku od onih koji su ovu državu opljačkali i koji narodu nemaju šta reći, kada su u pitanju rezultati. Da bi takve spriječili da nastave ono što najbolje rade, trebamo ukinuti kantone, napravimo jake općine i napravimo novi ustroj države. Jaka bosanska Krajina u što jačoj BIH“, naglasio je Lipovača.


Federalni premijer i Generalni sekretar SDP BiH Nermin Nikšić istaknuo je da je prije četiri godine SDP BiH pobijedio jer je ukazivao na ono što drugi nisu uradili.


„Zato ćemo ove izbore dobiti na osnovu promocije onoga što smo do sada uradili. Ovo je najuspješnija Federalna vlada u posljednjih petnaest godina, jedina koja je u trenutku pada zaposlenosti u čitavom regionu, pobijedila ovaj trend i osigurala nova radna mjesta“, dodao je premijer Nikšić.


Kandidat za člana Predsjedništva SDP BiH, Bakir Hadžiomerović istaknuo je kako je u posljednjih mjesec dana prešao 11.000 kilometara kroz sve dijelove zemlje, provodeći vrijeme u razgovorima sa građanima, kod kojih je dobio veliku podršku za svoj izborni program.


„Garantujem vam da ove izbore u Predsjedništvu ulazim umjesto onog drugog Bakira, onoga koji nikada ni riječ nije progovorio protiv korupcije i kriminala. Za mjesec dana ulazim u Predsjedništvo, a 2018. godine postat ću jedini predsjednik jedinstvene BiH“, poručio je s govornice Bakir Hadžiomerović okupljenim Krupljanima.


Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, istaknuo je kako su ovogodišnji izbori najvažniji od Dejtona do danas jer nakon njih slijedi dogovor o novom uređenju države.
„Stoga u Predsjedništvo mora ući naš Bakir koji će jedini na pravi način predstavljati politiku SDP-a i koji nikada neće pristati na bilo kakve dogovore o novim podjelama naše zemlje. BiH ostaje ujedinjena i SDP je toga garant“, zaključio je Lagumdžija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook