Uoči vanredne sjednice

Otkaz Sušiću je put u bankrot: Zašto N/FSBiH selektoru sigurno neće pokazati vrata?!

Sport19.09.14, 08:46h

 Otkaz Sušiću je put u bankrot: Zašto N/FSBiH selektoru sigurno neće pokazati vrata?!
Naime, Sušićeva mjesečna plata, prema izvorima iz N/FSBiH, iznosi 50.000 KM, a u avgustu naredne godine, iz UEFA fondova, selektoru naše selekcije, N/FSBiH je dužan platiti i bonus koji iznosi oko 25.000 KM za svaki mjesec

 

Piše: Jasmin Ligata, Oslobodjenje.ba

 

Safet Sušić, selektor nogometne selekcije BiH, kako god se odvijala današnja sjednica Izvršnog odbora N/FSBiH, sigurno neće dobiti otkaz.

 

S obzirom na njegova primanja, koja su zaista velika za bh. uslove, Izvršni odbor bi takvim potezom vjerovatno potpisao i bankrot bh. kuće nogometa, jer bi se Sušiću morali isplatiti penali od gotovo milion KM. Naime, Sušićeva mjesečna plata, prema izvorima iz N/FSBiH, iznosi 50.000 KM, a u avgustu naredne godine, iz UEFA fondova, selektoru naše selekcije, N/FSBiH je dužan platiti i bonus koji iznosi oko 25.000 KM za svaki mjesec.

 

Nagrađen podvig

 

Zapravo, pitanje je kako su članovi Izvršnog odbora uopšte pristali na ovakav "deal," a odgovor se može kriti u činjenici da je Pape prvi trener koji je našu selekciju odveo na jedno veliko takmičenje, pa je taj podvig adekvatno i finansijski nagrađen.

 

Međutim, poraz od Kipra otvorio je mnoga pitanja kada je riječ o reprezentaciji BiH. Preko noći, gotovo šapatom, oprostili su se Misimović, Ibričić i Spahić, a da niko nije ulazio u suštinu njihovih odlazaka. Selektor je kazao da poštuje njihove odluke, ne negirajući da će nam nedostajati, a meč protiv Kiprana je zapravo pokazao koliko su bili bitan dio reprezentacije.

 

Međutim, niko ne garantuje da bi sa Misimovićem i Spahićem pobijedili Kiprane, ili da bi odbrana bila stabilnija sa Zukanovićem, a vezni red sa Štilićem, ali te odgovore može samo ponuditi Sušić.

 

Zapravo je to i razlog zašto se danas okupljaju članovi Izvršnog odbora - saznati šta se zapravo dešava u A selekciji. Mnogo je nelogičnosti, ali i priča koje kruže oko A reprezentacije i potez IO je zaista za svaku pohvalu, jer oni su ti koji su na kraju i dali povjerenje Sušiću da nas povede u nove kvalifikacije i s pravom su zabrinuti za dešavanja oko A tima, pogotovo kada Pape kaže da bi se odrekao još nekolicine igrača.

 

Danas bi se moglo desiti nekoliko scenarija. Da Izvršni odbor sasluša Sušića i još jednom izađe sa pričom kako Sušić ima maksimalnu podršku, te mu dopusti dodatno podmlađivanje tima, s obzirom na to da je nekolicina igrača nagovijestila kako se više ne vidi u A selekciji.

 

Otkaz mu, kao što smo rekli, sigurno neće dati, ali može se desiti da Sušić na sastanku shvati kako je izgubio podršku članova IO, ali i javnosti, te igrača, koji su ga javno kritikovali (Lulić), te sam ponudi ostavku.

 

U tom slučaju, IO bi se našao u problemu koga da postavi za Sušićevog nasljednika, jer se spisak za oktobarske mečeve protiv Velsa i Belgije mora objaviti tokom naredne sedmice.

 

Reprezentacija je brend

 

Opcija je i da se ništa ne desi i da se sve zataška. I Sušićeva izjava i Lulićeva kritika, te nezadovoljstvo javnosti, odnosno da se čeka da prođu susreti protiv Velsa i Belgije.

 

Sušić će dati odgovore članovima Izvršnog odbora, a oni bi pak trebali dati odgovore javnosti, jer reprezentacija BiH nije više samo obična ekipa, već nacionalni brend i kao prema takvoj se mora odnositi sa poštovanjem, pa makar to značilo i radikalne promjene, kako u igračkom kadru, tako i u stručnom štabu.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook