IMPOZANTAN NAROD

Ovo su slavni Škotlanđani koji su promijenili svijet

Hronika18.09.14, 14:57h

Ovo su slavni Škotlanđani koji su promijenili svijet
Škotska, kao i njeni stanovnici, u žiži su svjestke javnosti zbog referenduma koji preti da 'pocijepa' Ujedinjeno Kraljevstvo. Podsjećamo vas na neke od najznačajnijih Škota koji su zadužili civilizaciju na različite načine

Škotska je u žiži svjetske javnosti zbog referenduma koji je zakazan za 18. septembar. Ipak osim po aktuelnim dešavanjima ova zemlja Ujedinjenog Kraljevstva domovina je mnogih poznatih ljudi koji su ostavili svoj pečat u svetskoj istoriji.

 

Predstavljamo vam neke od najznačajnijih Škota:

 

Alexander Fleming (1881 -1955)

Rođen je na jugozapadu Škotske, na farmi. Otkrio je penicilin sasvim slučajno, i to zahvaljujući svojoj aljkavosti. Jednostavno, ostavio je buđav limun pored kulture stafilokoka koje je u tom trenutku ispitivao. Kad se vratio, bakterije su bile mrtve! Tim revolucionarnim otkrićem spasio je miliona života širom svijeta i dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

 

Adam Smith (1723 -1790)

Politički ekonomista i ključna figura škotskog prosvetiteljstva. Smit je najpoznatiji po djelu “Bogatstvo naroda”. Bio je prvi koji se zalagao za ekonomiju slobodnog tržišta. Tvrdio je da je ona najkorisnija za sve ljude jer se bogatstvo zemlje meri produktivnošću i trgovinom, a ne zalihama zlata. Postavio je temelje moderne ekonomije.

 

Sean Connery (1930.)

Prvi i po mnogima jedini pravi James Bond mnogo puta je proglašen najseksipilnijim muškarcem svijeta. Connery je osvojio Oskara za ulogu u filmu “Nedodirljivi” 1987.godine. Trinaest godina potom kraljica Elizabeta II proglasila ga je vitezom. On je vjerovatno najpoznatiji zagovornik škotske nezavisnosti, ali ipak neće glasati na referendumu jer već duži niz godina ne živi u Škotskoj.

 

Foto: AP/Tanjug

 

Arthur Connan Doyle (1859.-1930.)

Tvorac je najpoznatijeg detektiva na svijetu – Šerloka Holmsa. Rođen je i studirao medicinu u Edinburgu.

 

Sir Alex Ferguson (1942.)

Ime znano svakom ljubitelju fudbala. Ferguson je na klupi Manchester Uniteda bio od novembra 1986. godine do 2013. Tokom ovog perioda osvojio je 38 titula sa Unitedom, a najviše puta je proglašen za najboljeg menadžera u historiji britanskog fudbala.

 

Foto: AP

 

James Watt v(1736 – 1819)

Pronalazač i inženjer mehanike zaslužan je za razvoj parne mašine koja je bila ključna u ulozi Britanije kao jedne od zemalja predvodnica industrijske revolucije. Upoređujući snagu parne mašine sa učinkom konja za vuču razvio je koncept mjerenja u konjskim snagama, a sama jedinica za snagu nazvana je po njemu Vat (W).

 

Alexandar Graham Bell (1847 -1922)

Bell, rodom iz Edinburga, bio je prvi koji je patentirao i praktično primjenio telefon. Naučnik, pronalazač i inženjer nikad nije uveo telefon u svoju radnu sobu jer je telefoniranje smatrao smetnjom u istraživanju i radu.

Foto: Wikipedia/Library and Archives Canada

 

Robert Louis Stevenson (1850 -1894)

Autor romana “Ostrvo sa blagom” i “Doktor Džekil i Mister Hajd” jedan je od najpopularnijih škotskih pisaca. Za života smatran je književnim genijem, danas je jedan od 30 najpoznatijih svjetskih pisaca. Bio je veliki svjetski putnik. Umro je na Samoi.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook