Misteriozna bolest u Kolumbiji

Nakon vakcine protiv HPV-a djevojke preblijede, paralizuju se i izgube svijest!

Hronika18.09.14, 11:38h

Nakon vakcine protiv HPV-a djevojke preblijede, paralizuju se i izgube svijest!
Misteriozna bolest pogodila je djevojke u gradu na sjeveru Kolumbije i mještani kažu da krive vakcinu protiv seksualnog prenosivog humanog papiloma virusa (HPV).

 



Prvo njihove šake i stopala postanu hladni. Zatim preblijede i ne mogu se micati. Neke djevojke izgube svijest, piše AFP.



U El Carmen de Bolivaru, u blizini luke Cartagena, stotine tinejdžerki iskusile su slične simptome.



- Vakcinisali su me u maju, a svijest sam počela gubiti u augustu. Moje noge bi postajale teške i ne bih mogla osjetiti šake. Kada bih se probudila, shvatila bih da sam u bolnici - prisjeća se 15-godišnja Eva Mercado.



Ona se onesvijestila sedam puta u jednom mjesecu.



Za većinu porodica u ovom gradu od 67.000 stanovnika nema sumnje šta izaziva bolest.



Oni krive kampanju vakcinacije protiv HPV-a, jedne od najzaraznijih seksualno prenosivih bolesti koja može izazvati rak na grliću materice.



Panični očevi dovode svoje kćerke u bolnicu na svojim motociklima.



Ljekari uzalud tragaju za slučajevima hipoglikemije ili upotrebe droga.



Prema zvaničniku iz bolnice Augustu Agamezu, oko 370 maloljetnica je primljeno u bolnicu.



- Nema dijagnoze niti specifičnog tretmana - kazao je Agamez za AFP, naglašavajući da bolnica također pomaže porodicama da se nose s nepoznatom bolešću.



Slučaj epidemije privukao je veliku pažnju javnosti i nalazi se na naslovnim stranicama nacionalnih novina, a predsjednik Juan Manuel Santos prisiljen je da donese odluku.



Insistirajući da je vakcinacijska kampanja protiv HPV-a sigurna, Santos je sugerisao da epidemija nije ništa više nego "fenomen kolektivne sugestije".



Njegovi komentari su dočekani s velikom ljutnjom u El Carmen de Bolivaru koji je već potresen višedecenijskom borbom protiv Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).



Američki farmaceutski gigant Merck, koji proizvodi vakcine Gardasil, saopćio je da su sigurni da su vakcine bezbjedne.



- Mi nastavljamo nadzirati negativne efekte i nadziremo situaciju - navodi se u izjavi za AFP.



- Merck/MSD nastavit će podržavati imunizaciju i napore nadziranja kolumbijskog ministarstva - navodi se dalje u izjavi.



Ministar zdravstva Alejandro Gaviria izrugan je tokom nedavne posjete.



Iako je obećao niz mjera kao što su prikupljanje podataka pacijenata, nova testiranja, psihološko savjetovanje, ministar nije želio prekinuti vakcinaciju.



- Nemamo razloga da prestanemo u ovom momentu - rekao je Gaviria.



Te riječi nisu bile utješne za roditelje kojima je porodični i profesionalni život poremećen zbog bolesti čiji su uzroci nepoznati.



- Ovo nije masovna histerija ili manipulacija. Ako vidite da vaša kćerka ima ovakve simptome nakon vakcinacije, šta drugo da krivite? - zapitala se Maria Veronica Romera, majka oboljele 13-godišnjakinje.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook