Pčele su direktno zaslužne za većinu hrane koju svakodnevno konzumiramo. Ovi insekti obavljaju zadatak koji je od vitalnog značaja za agrikulturu - oprašivanje. Zapravo, čak trećinu svjetskih zaliha hrane opračuju pčele.
Jednostavnim riječnikom objašnjeno, pčele održavaju biljke i usjeve u životu. Bez njih, ljudi ne bi imali baš mnogo izbora na jelovniku.
Evo samo nekoliko primjera hrane za čiju rasprostranjenost su zaslužne pčele: bademi, jabuke, kasjije, avokado, borovnica, indijski orah, kafa, brusnice, krastavac, patlidžan, grožđe, kivi, mango, orah, breskve, kruške, paprika, jagode, mandarine i lubenice.
Konstantno smanjenje broja pčela u svijetu postaje jedan od velikih problema, na koji se mora obratiti pažnja. Primjera radi, alarmantan je podatak da je u SAD broj kolonija pčela smanjen za čak 23,2 procenta, i to samo prošle zime. U Sjedinjenim Državama pčele donese ekonomski profit u iznosu od 15 milijardi dolara godišnje, koliko ova zemlja godišnje proizvede povrća.
Od Drugog svjetskog rata pčele masovno izumiru, a razlog tome je mnogostruko puta uvećano korišćenje pesticida, naročio neonikotinoida, koji ima fatalan uticaj na pčele.
(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook