Novi projekat u Sarajevu

Počinje izgradnja biciklističke staze Nedžarići - Skenderija: Evo kuda će prolaziti!

Biznis Klub17.09.14, 16:09h

Počinje izgradnja biciklističke staze Nedžarići - Skenderija: Evo kuda će prolaziti!
- Grad Sarajevo poput drugih evropskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj. Zbog toga je Grad Sarajevo u svom budžetu planirao sredstva za realizaciju ovog projekta, istaknuo je gradonačelnik Komšić


Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva održao je sastanak povodom skorog početka gradnje biciklističke staze. Projekat izgradnje staze, duge oko 7 km, realizirat će se fazno, na potezu Nedžarići-Skenderija. Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI).

 
- Grad Sarajevo poput drugih evropskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj. Zbog toga je Grad Sarajevo u svom budžetu planirao sredstva za realizaciju ovog projekta, istaknuo je gradonačelnik Komšić.


Jusuf Bubica, ministar sobraćaja Kantona Sarajevo, koji je prisustvovao sastanku, podržao je ovaj pojekat istaknuvši da nam je svima u interesu izgradnja biciklističke staze. Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, Direkcije za puteve KS i Općine Novo Sarajevo, je rečeno da su izradom Elaborata, a pogotovo Glavnog projekta, koji po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu, stvoreni preduvjeti da se što prije krene u realizaciju ovoga projekta.


Obzirom da  je Grad Sarajevo u rekordno kratkom roku dobio urbanističku saglasnost od Općine Novi Grad, na čijem području će i započeti izgradnja biciklističke staze, planirano je da radovi krenu još u ovoj godini, kako bi se iskoristila građevinska sezona. Staza će prolaziti ulicom Zmaja od Bosne, obostrano.


U sklopu druge faze izgradnje biciklističke staze, zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ul. Zmaja od Bosne, planirano je da najveći dio staze prolazi kroz Vilsonovo šetalište i to na način da se jedna saobraćajna traka izdigne u visinu pješačke staze i pretvori u biciklističku stazu. Za ovo rješenje se očekuje saglasnost Općine Novo Sarajevo.


Zadnja faza projekta, koja obuhvata općinu Centar, predviđa da staza od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić prelazi na lijevu obalu i završava kod mosta Skenderija.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook