U Budvi potpisivanje sporazuma o nižim cijenama

Od 1. januara 2015. jeftiniji roaming u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji i Turskoj

Biznis Klub17.09.14, 12:01h

Od 1. januara 2015. jeftiniji roaming u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji i Turskoj
Od 1. januara 2015. godine građani Crne Gore koji budu boravili u Makedoniji, Turskoj, Albaniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini razgovoraće telefonom kao da se nalaze u svojoj zemlji. To je predviđeno sporazumom koji će 29. septembra u Budvi potpisati predstavnici resornih ministarstava ovih zemalja.

 

Od 1. januara 2015. godine građani Crne Gore koji budu boravili u Makedoniji, Turskoj, Albaniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini razgovoraće telefonom kao da se nalaze u svojoj zemlji. To je predviđeno sporazumom koji će 29. septembra u Budvi potpisati predstavnici resornih ministarstava ovih zemalja, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

 

Direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore Zoran Sekulić, u izjavi za Anadolu Agency (AA) je kazao da najavljeni sporazum predviđa izjednačavanje cijena rominga sa cijenama u unutrašnjem saobraćaju.

 

“Tekst sporazuma je sasvim jasan. On upućuje na odgovarajuću direktivu EU koja se odnosi na roming, a to znači izjednačavanje cijena rominga i cijena u unutrašnjem saobraćaju, kako to važi u EU. Zemlje potpisnice sporazuma se obavezuju da te cijene izjednače, i u potpunosti usaglase sa cijenama rominga u zemljama EU. Sporazumom je predviđeno da potpisnice sporazuma predlože vladama i parlamentima u svojim državama dopune zakona o elektronskim komunikacijama, kojima će po principu reciprociteta sa ovim zemljama sa kojima je potpisan sporazum, da se roming svede na odgovarajući nivo“, kaže Sekulić.

 

Iako posljednjih dana pojedini mediji prenose informacije da ukidanje rominga neće stupiti na snagu tek tako, Sekulić pojašnjava da nema potrebe da se potroši puno vremena.

 

"Nema prolongiranja rokova. Komunikacija sa svim zemljama koje su bile na konferenciji u Skoplju postoji. Imamo najave da će njihovi ovlašćeni predstavnici doći na potpisivanje sporazuma. Do 1. januara 2015. godine ima dovoljno vremena da se naprave dopune zakona o elektronskim komunikacijama, koje daju pravni osnov agencijama za elektronske komunikacije da operatorima nalože izmjene“, kazao je Sekulić.

 

Samom potpisivanju sporazuma, kako je najavljeno, prisustvovati će i Houlin Zhao, zamjenik generalnog sekretara Međunarodne unije za telekomunikacije.

 

Inicijativa o ukidanju rominga je dio međunarodnog programa, koji je pokrenula EU, prema čijim planovima do kraja iduće godine ne smije više biti naplaćivanja rominga u zemljama EU.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook