Ratni zločini na području Mostara

Podignuta optužnica protiv petorice bivših pripadnika Armije RBiH

Hronika17.09.14, 10:01h

Podignuta optužnica protiv petorice bivših pripadnika Armije RBiH
U optužnici se navodi, da su tokom nezakonitog zatočenja, navedeni zatočenici mučeni, premlaćivani, zlostavljani, držani u nečovječnim uvjetima, izgladnjivani, nanošene su im teške tjelesne i psihičke ozlijede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, te su tjerani u živi štit i na prinudne radove, u kojima je ubijeno više osoba

 

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Enesa Ćurića, rođenog 23.11.1956. godine u Mostaru, državljanina BiH, Ibrahima Demirovića  zv. "Hećim", rođenog 27.02.1955. godine u Mostaru, državljanina BiH, Samira Krese, rođenog 26.06.1964. godine u Mostaru, državljanina BiH, Habiba Čopelja, rođenog 25.09.1947. godine u Nevesinju, državljanina BiH i Mehmeda Kaminića zv. "Zaim“, rođenog 05.11.1965. godine u Nevesinju, državljanina BiH.

 

Optuženi se terete sa su u vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, na području Mostara, tokom 1993. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

Oni se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama hrvatske nacionalnosti, njih više od stotinu, među kojima je bio veći broj malodobne djece, žena, staraca, kao i žena u poodmakloj trudnoći, a koje su bile zatvorene u objektima za zatočenje u mjestu Potoci.

 

U optužnici se navodi, da su tokom nezakonitog zatočenja, navedeni zatočenici mučeni, premlaćivani, zlostavljani, držani u nečovječnim uvjetima, izgladnjivani, nanošene su im teške tjelesne i psihičke ozlijede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, te su tjerani u živi štit i na prinudne radove, u kojima je ubijeno više osoba.

 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, iz članka 173. KZ BiH.

 

Uz optužnicu, tužitelj je predložio ispitivanje više od 40 svjedoka optužbe i priloženo je više od 257 dokaznih materijala.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook