Ministar Špirić sa delegacijom MMF-a

BiH i nakon poplava bilježi ekonomski rast, nije došlo do pada prihoda

Front15.09.14, 14:56h

BiH i nakon poplava bilježi ekonomski rast, nije došlo do pada prihoda
Špirić je naglasio da su se obistinile njegove tvrdnje da neće doći do pada prihoda od indirektnih poreza jer je u prvih osam mjeseci 2014. povećan rast prihoda za 170 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, te da očekuje da će ova godina biti rekordna po ubiranju prihoda

 

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođena šefom Misije Ronom van Rodenom ocijenila je u razgovoru sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom finansija i trezora Nikolom Špirićem da se, i pored teškog perioda koji je BiH imala nakon katastrofalnih poplava u maju, bilježi ekonomski rast, a da nije došlo ni do pada prihoda.

 

Špirić je naglasio da su se obistinile njegove tvrdnje da neće doći do pada prihoda od indirektnih poreza jer je u prvih osam mjeseci 2014. povećan rast prihoda za 170 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, te da očekuje da će ova godina biti rekordna po ubiranju prihoda.

 

Na sastanku je istaknuto da se na nivou BiH do sada uspješno realizuje stand-by aranžman s MMF-om, te su u toku razgovori s vladama entiteta kako bi se utvrdilo u kojoj fazi je izvršenje obaveza koje treba završiti tokom osmog pregleda Misije MMF-a.

 

Sagovornici su se suglasili da je neophodno nastaviti rad na strukturalnim reformama na svim nivoima bez obzira što se u oktobru u Bosni i Hercegovini održavaju opći izbori.

 

Špirić je istakao da u skladu sa zakonskim rokovima Ministarstvo finansija i trezora BiH već priprema Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015., što je omogućeno nakon što je Fiskalno vijeće usvojilo globalni fiskalni okvir za period od 2015. do 2017.

 

Misija MMF-a boravi u posjeti BiH u okviru osmog pregleda stand-by aranžmana koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše u iznosu oko 132 miliona KM.

 

U delegaciji MMF-a bio je i rezidentni predstavnik te institucije u BiH Ruben Atojan, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook