Novi crteži iz ciklusa smArt

Erotična izložba Amre Zulfikarpašić u galeriji Zvono: 'Žene, kaktusi i vedrina'

DEPO Art15.09.14, 10:04h

Erotična izložba Amre Zulfikarpašić u galeriji Zvono: 'Žene, kaktusi i vedrina'
U galeriji Zvono u ponedjeljak, 15. septembra, u 21 sat, bit će otvorena izložba umjetnice Amre Zulfikarpašić, a na kojoj će biti predstavljeni novi crteži iz ciklusa smArt, pod nazivom "Žene, kaktusi i vedrina".

 

 

Humorom kao najsavršenijim oblikom ljudske komunikacije Amra Zulfikarpašić suvereno vlada i u verbalnom dijalogu i u vlastitim radovima.

 


Ciklus crteža pod nazivom smArt spoj su izuzetnog crtačkog umijeća, mašte i humora, ilustracija onoga što se ne izgovori na dosadnim dugim sastancima, tokom čekanja ili jednostavno na putovanjima i u trenucima odmora, dok vještim potezima prstom ili grafičkom olovkom na telefonskom ekranu stvara vlastite svjetove, često odvojene od sive sumorne svakodnevnice, a ponekad svakodnevnicom inspirisane, koji se u tom slučaju pojavljuju kao odmjerena kritika nametnutih normi ponašanja.

 

amra-zulfikarpasic-crtez


Na Amrinim crtežima gargantuanski predimenzionirane žene, a i muškarci, kao da prkose dominantnim obrascima življenja i poručuju-sve se može i drugačije, ako se tako odluči.
Svi crteži nastali su spontano i njihova spontanost uz neupitno autoričino umijeće osnovni  je kvalitet.


Oni su pravi odraz nesvakidašnje ličnosti Amre Zulfikarpašić.


Novi radovi iz ciklusa smArt nastali su tokom promjenjivog ljeta 2014. godine. Tema je ljetnja i u crtežima dominiraju žene i kaktusi.


- Među njima ima i muškaraca, jer šta bi djevojke radile u kaktusima bez muškaraca. Nikad ne crtam crtež sa namjerom da bi se nekom dopao, važno je da mene zabavi i da se smješkam dok crtam. To mi predstavlja radost i zadovoljstvo, a ako neko ko to posmatra osjeća isto kao ja, to je dobar osjećaj. Kao da imate istomišljenike u nekoj ideji.
Uglavnom, tih crteža sada imam više stotina u užem izboru, svaki dan ih je sve više i sve su bolji - rekla je Amra Zulfikarpašić o umjetničkim radovima koji će biti predstavljeni u Zvonu i donijeti dašak vedrine, ljepote, zaigranosti i smijeha koji nam i ovog ljeta i inače nedostaju.

 

amra-zulfikarpasic

 

Amra Zulfikarpašić dugogodišnja je redovna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsijeku za grafički dizajn.


Njeni umjetnički radovi vezani su za istraživanja u polju instalacije i ambijenta ali u prvom redu u grafičkom dizajnu i prepoznatljivom i inventivnom osmišljavanju vizuelnih identiteta. Jednako uspješno se bavila pozorišnom scenografijom i kostimografijom.


Šira javnost je prepoznaje po angažovanim, višestruko nagrađenim plakatima i prevođenjem srednjovjekovnog pisma bosančice u savremene medije.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook