Smaknuće humanitarca Davida Hainesa

Šta je novim snimkom dželat džihada otkrio Amerikancima?

Hronika14.09.14, 17:13h

Šta je novim snimkom dželat džihada otkrio Amerikancima?
Snimak smrti Davida Heinesa ukazuje na napuštenoj uzvišici, a lokacija je veoma slična pejzažu sa snimaka ubistava američkih novinara


Video snimak koji je objavila Islamska država u subotu, a na kome maskirani ubica pod nadimkom "Jihadi John" ubija britanskog humanitarca Davida Hainesa pokazuje brojne sličnosti sa snimcima objavljenim nedjeljama ranije, na kojima su pogubljeni američki novinari Steven Sotloff i James Foley. Obaveštajci tvrde da su pomoću snimka otkrili nove informacije.

 

Lokacija

 

Snimak smrti Davida Heinesa ukazuje na napuštenoj uzvišici, a lokacija je veoma slična pejzažu sa snimaka ubistava američkih novinara. Eliott Higgins, britanski stručnjak za oružje, tvrdi da je Foleyjevo ubistvo počinjeno u brdima južno od Rake u Siriji, koja je duže od godinu dana pod kontrolom ISIS-a. Higgins takođe procgenjuje da je i Haines ubijen na istoj lokaciji.

 

Vremenska odrednica

 

Još uvijek nije tačno utvrđeno kada su snimci napravljeni. Po Hainesovoj kosi, koja je znatno porasla, vidi se da je prošao određeni vremenski period između Foleyjevog ubistva, na kojem mu je kosa bila znatno kraća, do trenutka kada su mu islamisti oduzeli život.

 
Ubistva

 

Hainesov dželat je ljevoruk, kao i ubice na snimcima prethodnih ubistava američkih novinara. Sva tri videa slična su po načinu na koji se taoci obraćaju kameri, položaju mikrofona, odjeći koju nose. Ubica govori britanskim akcentom, i zvuči jako slično kao i glas na snimcima ubistava američkih novinara.

 
Ubica

 

Pretpostavlja se da je trenutno najtraženiji terorista najvjeroatnije prije godinu dana iz Londona otišao u Siriju. Prethodno je u Britaniji prikupljao novac za džihadiste.

 

Sigurnosne službe su nedugo nakon Foleyjevog pogubljenja identifikovale nekoliko osoba koje bi mogle biti odgovorne za ubistvo.

 

U početku se sumnjalo da se radi o džihadističkom reperu Abdel-Madžeed Abdel Bariju, koji je napustio svoju milion funti vrijednu kuću u Londonu kako bi se pridružio islamističkim militantima u Siriji. Na kraju se ispostavilo da ipak on nije osoba odjevena u crnu uniformu koja je ubila američkog novinara.

 
Produkcija snimaka

 

Sva tri video zapisa su vrlo slična. Snimak Hainesovog pogubljenja počinje govorom premijera Velike Britanije Davida Camerona, u kojem navodi da će naoružati Kurde u borbi protiv ISIS-a. Sotloffov i Foleyjev snimak počinje govorom Baracka Obame. Produkcija je takođe slična, isti arapski titlovi, kvalitet slike i nekoliko komponenti ukazuju na velliku povezanost sva tri snimka.

 

Na kraju zapisa Hainesovog ubistva, četvrti talac, takođe Britanac, kleči dok mu ubica prijeti. Pretpostavlja se da je on naredna žrtva, s obzirom da se Haines pojavio na snimku pogubljenja Sotloffa, a Sotloff na Foleyjevoj egzekuciji.

 

Beatlesi

 

Zarobljenici iz Evrope koji su ranije ove godine pušteni na slobodu rekli su da je osoba sa snimaka jedan od trojice tamničara koje su prozvali "Beatles".

 

Njima su tokom ispitivanja prikazane fotografije osoba za koje se sumnja da su otišle u Siriju kako bi sprovodile džihad, a prepoznali su ih ukupno osam.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook