LEKCIJA IZ DEVEDESETIH

Kako je Beč postao regrutni centar radikalnih islamista iz Bosne?!

Hronika14.09.14, 13:25h

Kako je Beč postao regrutni centar radikalnih islamista iz Bosne?!
Centar bosanskog džihadizma je u Beču, ne u Sarajevu, jer u Austriji lakše mogu da regrutuju, a i zato što bosanska obavještajna služba oštrije djeluje protiv radikalnih lica


Bivši pripadnik američke obaveštajne službe NSA John Shindler ukazuje da je Beč važno mjesto za teroriste „Islamističke države “(IS), dodajući da je glavni grad Austrije centrala za radikalnu salafističku scenu iz Bosne i Hercegovine.


Shindler, koji je godinama u NSA bio zadužen za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu rekao je bečkom dnevniku Österreich da je većina austrijskih džihadista porijeklom iz Čečenije, Turske i „prije svega iz Bosne“.


Najveći dio su mladi ljudi, koji su rođeni u Austriji ili kao mala djeca došla u zemlju, a među njima ima i konvertita.


Upitan zašto su džihadisti prije svega porijeklom iz Bosne Shindler je rekao da postoji snažna veza između radikalnih islamista u Austriji i jugoistočnoj Evropi od 1990-ih godina i rata u Bosni.


„Centar bosanskog džihadizma je u Beču, ne u Sarajevu, jer u Austriji lakše mogu da regrutuju, a i zato što bosanska obavještajna služba oštrije djeluje protiv radikalnih lica.

 

Sve više ekstremista putuje između Beča i Bosne, a većina ekstremista su živjeli u Austriji i tu se radikalizovali“, objasnio je on.


Kao jedan primer on je naveo nedavno uhapšenog hodžu Bilala Bosnića, koji je, kako je kazao, de fakto glava frakcije IS u Bosni, koji je prethodno živio u Austriji. „Veoma veliki broj islamističkih ekstremista iz Bosne ima vezu sa Bečom“, tvrdi Shindler.


On je istakao da se trenutno 160 osoba iz Austrije bori ili se do sada borilo na strani IS u Sirije, kao i da ima na stotine simpatizera ove organizacije u Austriji. Borci se, kako je objasnio, regrutuju preko interneta.


U Beču, prema njegovim riječima, „snažna radikalna salafistička scena“ skuplja novac i borce direktno za IS, a poznat centar tih islamista navodno je jedna džamija u blizini kasarne Stiftskaserne“.

 
Austrija - sigurno ostrvo za regrutovanje islamističkih boraca


Iz Njemačke, prema tamošnjim vlastima, ima 320 džihadista u Siriji i Iraku. Međutim Njemačka ima deset puta više stanovnika od Austrije. Radikalni salafizam je tokom protekle dvije decenije kontinuirano jačao u Austriji“, naveo je Shindler.


Što se Austrije tiče, on je ocijenio da austrijski zakon za borbu protiv terorizma nije išao u korak sa rastućom opasnošću.


Takođe je kazao da IS predstavlja direktnu opasnost po Austriju.


„Opasnost koja polazi od salafista u Austriji raste i veoma se mora ozbiljno shvatiti, prije svega kada se džihadisti vraćaju sa Bliskog istoka. Austrijske vlasti moraju prestati da gledaju u drugom smjeru.

 

Proteklih godina nije bilo terorističkih atentata u Austriji zato što radikalni islamisti smatraju tu zemlju kao sigurno ostrvo za regrutovanje boraca i novac za druge zemlje. Sada situacija prijeti da izmakne kontroli i to je neprihvatiljivo“, nadlasio je Shindler, ističući da Austrija mora da djeluje protiv terorizma u sopstvenoj zemlji.

 

(Blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook