UZ ZVUKE PJESME 'MIRZA, HVALA TI'

Čin za vječnost: Umirovljen dres Mirze Delibašića u dvorani Skenderija

Sport13.09.14, 20:57h

Čin za vječnost: Umirovljen dres Mirze Delibašića u dvorani Skenderija
Dres s brojem 12 koji je nosio Mirza Delibašić je podignut uz zvuke pjesme "Mirza, hvala ti"

 

Dres najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine (BiH) svih vremena Mirze Delibašića večeras je umirovljen na stropu dvorane Skenderija u Sarajevu koja nosi ime po legendarnom košarkašu KK Bosne i Reala iz Madrida, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Događaj kojim je Kinđetov dres s brojem 12  smješten u historiju desio se u 12. minuti druge polufinalne utakmice 10. Memorijalnog turnira "Mirza Delibašić" između Partizana i Cibone. Dres je podignut uz pjesmu "Mirza, hvala ti".

 

Mirza Delibašić - Kinđen rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine, a preminuo je 8. decembra 2001. u Sarajevu. Za KK Sloboda iz Tuzle igrao je 1968. godine do 1972. kada postaje član KK Bosna za koju je odigrao 700 utakmica i postigao 14.000 poena. Sa popularnim "studentima" bio je prvak Evrope i SFR Jugoslavije, a osvojio je i Kup nekadašnje zajedničke države.

 

U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak svijeta, Evrope, Balkana, ali i olimpijski pobjednik. Najboljim košarkašem Jugoslavije proglašen je 1980. godine. Dobitnik je brojnih sportskih i društvenih priznanja, među kojima i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, najvećeg priznanja kojeg dodjeljuje gradska uprava bh. prijestolnice. Bio je igrač i slavnog Reala iz Madrida. Zanimljivo, 1968. godine bio je i pionirski prvak BiH u tenisu.

 

U prvoj polufinalnoj utakmici, koja je odigrana ranije, Turk Telekom je savladao KK Bosnu rezultatom 76:68. Finalna utakmica će biti odigrana u nedjelju.

 

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook