FOTO/ Intrekulturalni umjetnički dijalozi

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorene izložbe 'Od Konstantinopolja do Istanbula' i 'Ja imam priču'

Kultura12.09.14, 21:00h

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorene izložbe 'Od Konstantinopolja do Istanbula' i 'Ja imam priču'
Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay kazao je kako vjeruje da će večerašnje izložbe učiniti da bh. građani steknu bolju sliku o Istanbulu

 

U Sarajevu su večeras otvorene dvije izložbe pod nazivom "Od Konstantinopolja do Istanbula" i "Ja imam priču", a postavljene su u okviru projekta "Turska - BiH interkulturalni umjetnički dijalozi", javlja Anadolu Agency. 

 

Projekat je produkt saradnje 'Pera muzeja iz Istanbula', instituta 'Yunus Emre', East West, Ministarstva kulture i sporta FBiH i općine Novi Grad, a iz Turske su projekat podržali Ambasada Republike Turske, Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova.

 

Najznačanija tačka projekta su fotografije Bosfora iz 19. vijeka te historijski Istanbul i prikaz života u njemu. Na fotografijama je prikazana i zajednička kultura između BiH i Turske.

 

Izložba pod nazivom "Od Konstantinopolja do Istanbula" predstavlja putovanje kroz prošlost Istanbula u 89 fotografija. Na njima su prikazana sela, tvrđave, prijevozna sredstva, trajekti, tramvaji, stanovnici Istanbula, kasarne i sve ono što je u 19. stoljeću činilo Istanbul.

 

Predsjednik Insituta Yunus Emre Hayati Develi rekao je da su večerašnje izložbe među značajnijim projektima koje je Institut Yunus Emre realizovao u Bosni i Hercegovini. On je istakao kako izložba "Od Konstantinopolja do Istanbula" prikazuje prošlost Istanbula, a da je cilj Yunus Emrea da pronađe zajedničke cilje i projekte koje će realizovati skupa sa mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine. 

 

Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay kazao je kako vjeruje da će večerašnje izložbe učiniti da bh. građani steknu bolju sliku o Istanbulu. 

 

Otvaranju večerašnjih izložbi prisustvovao je i narodni poslanik AK partije iz Amasye Naci Bostanci

 

"Znamo da je, sa svojim pitama, svojim dolmama, suzama i smjehom, Bosna i Hercegovina jedan dio Turske. Siguran sam da je Istanbul malo više Bosna i Hercegovina. Večeras dok budete gledali ove fotografije, u njima ćete prepoznati Sarajevo", kazao je Bostanci.

 

(AA/Foto: DEPO PORTAL/N. Novaković)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook