Trodnevni eko-festival, ipak, neće biti održan na otvorenom

Kiša pokvarila planove: 'Čudna šuma' premještena u hangar na 'Socijalnom', svirke do četiri ujutro!

DEPO CLUBBING09.09.14, 18:07h

Kiša pokvarila planove: 'Čudna šuma' premještena u hangar na 'Socijalnom', svirke do četiri ujutro!
Razlog prebacivanja Festivala u zatvoreni prostor su, kako je uime organizatora za Agenciju Fena kazao Darko Ostojić Ogi, najavljene padavine

 

Trodnevni eko-festival "Čudna šuma" koji je trebalo da bude održan u eko-selu EcoFutura u blizini naselja Hreša iznad Sarajeva, bit će premješten u hangar u sarajevskom naselju Socijalno, u kompleksu bivše fabrike "Vaso Miskin Crni".

 

Festival će početi 12. septembra, kako je i planirano, a nastup prvog benda je u 21 sat.

 

Razlog prebacivanja Festivala u zatvoreni prostor su, kako je uime organizatora za Agenciju Fena kazao Darko Ostojić Ogi, najavljene padavine.

 

- Festival je već jednom prolongiran, trebao je krenuti 5. septembra, ali zbog najavljenih padavina smo ga pomjerili. Ponovo najavljuju padavine i više ne možemo odgađati - rekao je Ostojić dodajući da to neće uticati na kvalitet festivalskih aktivnosti te da će sve najavljene svirke biti organizirane istim redoslijedom.

 

Zbog prostorne ograničenosti nastupit će samo bendovi, a radionice i izložbe se neće naći na programu.

 

Udruženje EcoFutura u hangaru će pokušati napraviti ambijent šume.

 

Ostojić kaže da je teško napraviti i približan ambijent kao što je trebao biti u EcoFuturi, ali najavio je da će u svakom slučaju biti ''čudno'' i nesvakidašnje.

 

Narednih godina, naveo je, posjetioci festivala će boraviti u prirodi gdje će im biti omogućen i kamping i bogatiji program te da će to biti na visokom nivou, a sve u cilju edukacije o ekološkim temama.

 

- Na ovaj način želimo ljude animirati da ekološki razmišljaju, da prirodi vraćaju onako kako od nje uzimaju. Bh. priroda je prelijepa i to se mora iskoristiti u najboljem smjeru - istakao je Ostojić.

 

Svi učesnici ovog festivala pozdravljaju ideju i učešće su prihvatili upravo iz razloga jer smatraju da mogu animirati ljude da brinu o prirodi i imaju zaštitnički odnos.

 

Ostojić navodi da organizatori i učesnici na ovaj način žele napraviti prvi korak protiv neodgovornog odnosa prema prirodi, a drugi aspekt je da se napravi kulturni projekt i da se kvalitetnija muzika vrati na bine.

 

- U proteklom periodu slušao sam dosta bendova koji će nastupiti od petka, zaista očekujem dobru svirku - istakao je Ostojić dodajući da će sve tri noći nastupi počinjati u 21 sat i trajati do četiri sata ujutro.

 

Organizatori u planu imaju da ''Čudna šuma'' preraste u veliki festival koji bi narednih godina privlačio goste iz susjednih zemalja i šire, a kako je Ostojić kazao sredstva od festivala će biti uložena u eko-selo gdje će se moći organizirati razni nastupi, ljetni i zimski.

 

- Ovo je sigurno pozitivan korak jer BiH definitivno može živjeti od eko-turizma, poljoprivrede, organske proizvodnje - dodao je Ostojić.

 

Kroz tri festivalske noći nastupit će veliki broj muzičara i bendova među kojima su Edo Maajka, Letu Štuke, Rundek Cargo Trio, Laka, Rambo Amadeus, Skroz, Sikter, Billy Andol, Strava škola, TBF i drugi.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook