NAKON UBISTVA DVA AMERIČKA NOVINARA

Obama šalje 350 američkih vojnika u Bagdad kako bi zaštitili ambsadu

Hronika03.09.14, 08:46h

Obama šalje 350 američkih vojnika u Bagdad kako bi zaštitili ambsadu
Američki predsjednik Barack Obama naredio je da se u Bagdad pošalje dodatnih 350 vojnika kako bi zaštitili američku ambasadu u iračkom glavnom gradu, a na Bliski istok šalje visoke dužnosnike kako bi izgradio snažnije regionalno partnerstvo u borbi protiv militanata Islamske države objavila je u utorak Bijela kuća

Glasnogovornik ministarstva obrane kontra-admiral John Kirby dodao je da će tim potezom ukupan broj vojnog osoblja odgovornog za sigurnost američkih diplomata biti povećan na oko 820.

 

Najava Bijele kuće uslijedila je dan nakon što je Islamska država objavila novu video snimku koja navodno prikazuje odrubljivanje glave američkom novinaru Stevenu Sotloffu, zbog čega su Sjedinjene Države izrazile zaprepaštenost.

 

Obama je u srijedu doputovao u Estoniju, nakon čega će sudjelovati na summitu NATO-a u Walesu.

 

Bijela kuća objavila je da će Obama ove sedmice obaviti konsultacije sa saveznicima u NATO-u o dodatnim akcijama protiv snaga Islamske države.

 

Najavila je također da će SAD na Bliski istok poslati državnog tajnika Johna Kerrya, ministra obrane Chucka Hagela i Obaminu savjetnicu za protuterorizam Lisu Monaco kako bi gradili jaču regionalnu suradnju, prenosi Hina.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook