VELIKA ŠANSA ZA NEZAPOSLENE

Malinjak od samo tri dunuma može hraniti četveročlanu porodicu

Biznis Klub02.09.14, 18:16h

Malinjak od samo tri dunuma može hraniti četveročlanu porodicu
Prema grupim procjenama stručnjaka, u zemlji je trenutno između 5.000 i 6.000 dunuma pod zasadima maline različitih sorti, a taj broj bi se u unarednoj godini mogao povećati na čak 10.000 dunuma, ili još i više. Sve to uzrokovalo je da se BiH prošle godine nađe među 12 zemalja koje se ubrajaju među najveće uzgajivače malina u svijetu. Na prvom mjestu bila je Srbija

Edin Zukan, vlasnike firme „Frutti-Funghi“ iz Visokog, koja se bavi otklupom šumskih plodova i bobičastog voća kazao je za Patriu kako je njegova firma u 2014. godini izvezla 200 tona maline na zapadno tržište, što je u udnosu na 100 tona koje je izvezao u 2013. godini, porast od 100 posto.

 

- Za narednu godinu planiramo izvoz od 400 tona, što će opet biti povećanje izvoza za 100 posto, rekao je Zukan za NAP.

 

Ogroman otkup malina zabilježila je i najveća bosanskohercegovačka prehrambena industrija „Klas“ Sarajevo. U ovoj godini otkupila je od domaćih uzgajivača više od 600 tona malina, te drugog jagodičastog i šumskog voća.

 

- Uzgoj malina je izuzetno profitabilna djelatnost. Od tri dunuma pod zasadima malina, sa kojih se može ubrati tri tone maline, ali i više ukoliko je godina dobra i ukoliko se prati moderna tehnologija, četveročlana porodica može dosta solidno živjeti - kaže Zukan.

 

- To je posao koji se radi kod kuće, u krugu svoje porodice, a obezbjeđuje lijep i prijatan život – dodaje on.

 

Stručnjaci objašnjavaju kako je Bosna i Hercegovina zemlja sa dosta usitnjenim zemljišnim posjedima, koji su u najvećoj mjeri razasuti po brdovitim predjelima zemlje. To, kažu, predstavlja prepreku za uzgoj velikih površina žitarica, ali ne i za uzgoj malina i drugog bobičastog voća, što može biti šansa za hiljade nezaposlenih u zemlji, piše NAP.

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook