ZLATKO LAGUMDŽIJA OTVORENO ZA ZAVNOST

Prvi koraci MVP-a: Građani će u svakom trenutku znati ko i kako troši njihov novac!


02.09.14, 11:47h

 

Juče sam uputio pismo namjere za pristupanje Bosne i Hercegovine inicijativi „Partnerstvo za otvorenu vlast“ ili „Open Government Partnership“. Ovim smo, nakon višemjesečnog lobiranja od strane Ministarstva vanjskih poslova BiH i priprema neophodnih procedura, ostvarili prvi, vrlo značajan korak za pristupanje globalnoj inicijativi koja ima za cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima.


Upućujući posmo namjere, prihvatili smo temeljna načela inicijative – transparentnost svih aktivnosti i odluka vlade, učešće građana u javnim debatama u cilju stvaranja odgovorne, inovativne i efikasne vlasti, odgovornost u smislu obaveze vlada da opravdaju svoje aktivnosti, djeluju na osnovu kritika ili zahtjeva javnosti i prihvataju odgovornost za vlastite propuste te tehnologije i inovativnost na način da se građanima omogući slobodan pristup tehnologijama.


Prema ovim načelima djeluju vlade 63 države svijeta od osnivanja inicijative 2011. godine.


Još jednom potvrđujem opredjeljenje i spremnost da Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bude prva institucija u našoj zemlji koja će raditi prema načelima „Partnerstva za otvorenu vlast“ i omogućiti građanima i civilnom društvu transparentan uvid u sve aktivnosti MVP BiH.

 

Prihvatili smo temeljna načela inicijative – transparentnost svih aktivnosti i odluka vlade, učešće građana u javnim debatama u cilju stvaranja odgovorne, inovativne i efikasne vlasti


Na taj način, omogućit ćemo građanima Bosne i Hercegovine da mogu u svakom trenutku provjeriti kako se i za koje svrhe u Ministarstvu vanjskih poslova BiH troši njihov novac. Putem odgovarajućeg software građani će imati pristup svim troškovima iz bdužeta MVPBiH. I u svakom trenutku će znati kome je i zašto iz budžeta MVPBiH plaćena avionska karta, hotelski smještaj, večera – da li je neko popio kafu na račun MVP BiH sa nekim stranim diplomatom ili sa vlastitom tetkom.

 
To će biti svojevrstan treći, ali za mene lično i najvažniji, nivo revizije utroška budžetskih sredstava. Jer, uz dužno poštovanje, budžetska sredstva ne pripadaju ni internim revizijama u pojedinim institucijama, niti uredima za reviziju finansijskog poslovanja institucija.

 

To je novac građana Bosne i Hercegovine koji u svakom trenutku moraju i trebaju znati ko, kako i u koje svrhe troši njihov novac.

 

Vjerujem da ćemo na ovaj način dodatno ojačati odgovornost zvaničnika vlasti na svim nivoima.

 

Pred nama je period uključivanja u inicijativu kroz sedam koraka, od kojih smo prva dva, a to je ispunjavanje minimalnih uslova i spremnost za prihvatanje izazova „Partnerstva za otvorenu vlast“ i upućivanje pisma o namjeri učešća Upravnom odboru Inicijative. Prva dva koraka mogli smo nekako zavrsiti uz punu saradnju sa uzim krugom institucija i civilnog društva.

 

Budžetska sredstva ne pripadaju ni internim revizijama u pojedinim institucijama, niti uredima za reviziju finansijskog poslovanja institucija. To je novac građana Bosne i Hercegovine koji u svakom trenutku moraju i trebaju znati ko, kako i u koje svrhe troši njihov novac

 

Za narednih pet trebamo sve vas. Bez vas, i uz punu ukljucenost nevladinih organizacija, ne možemo provesti široku javnu raspravu tokom koje ćemo obavijestiti sve u BiH o našim obavezama u Inicijativi i utvrditi forum sa više učesnika koji će služiti za redovno savjetovanje o inicijativi.


Ne možemo samostalno izraditi ni godišnji nacionalni akcioni plan vezan za barem jedan od pet ključnih izazova, što je također jedan od koraka za uključivanje niti napraviti i obajviti nacionalni plan. Bez učešća građana, civilnog društva ne možemo i nećemo moći uraditi i objaviti izvještaj o samoprocjeni napredovanja u provedbi inicijative.


Pred nama je još jedan  koristan i svrsishodan projekat čiji uspjeh je u interesu svih nas. A da bismo ga uspješno proveli i ušli u društvo onih koji politiku kreiraju i provode sa građanima, za i u interesu građana svoje zemlje, najbrži i najjednostavniji način je da budemo ujedinjeni.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, a ne stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook