Video / Škola za teroriste

Ovako islamisti uče djecu da ubijaju i odsijecaju glave

Hronika02.09.14, 08:03h

Ovako islamisti uče djecu da ubijaju i odsijecaju glave
Islamistička organizacija ISIS sada se fokusira na regrutovanje novih članova, i to posebno djece.

 


Oni na internet postavljaju snimke djece, uglavnom dječaka, koji pucaju iz automatskih pušaka baš kao "veliki".


Edukovanje mladih kadrova i širenje ideologije među njima jedan je od osnovnih ciljeva kojima teži ova ekstremistička mreža, koja se širi iz Sirije u Irak.


Jedan dječak (13), koji je govorio za CNN pod uslovom da ostane anoniman, objasnio je kako je pobjegao u Tursku nakon što je bio izabran za ISIS-ov kamp za mlade teroriste, prenosi Telegraf.


"Moji drugovi i ja smo imali časove u džamiji. Oni su nas učili da bi trebalo da se borimo za džihad, sa Islamskom državom. Ja sam htio da idem, ali mi otac nije dao", rekao je dječak koji se predstavio kao Muhamed.


Međutim, nakon što je sinu zabranio da se bori za džihad, vojnici ISIS-a su došli na kućni prag Muhamedovog oca i prijetili da će mu odsjeći glavu.


Nije bilo druge; dječak je morao da ode u kamp.


Mališan je naveo da su svakodnevno marširali, čitali Kuran i učili kako da rukuju oružjem, uključujući i kalašnjikov.


Nerijetko su prisustvovali užasnim demonstracijama sile.


"Jedan mladić nije postio za vrijeme Ramazana, pa smo gledali kako ga razapinju. Tako su ga ostavili tri dana. Vidjeli smo i ženu koja je bila kamenovana zbog preljube", ispričao je dječak, koji je dodao da su posmatrali i odsijecanja glave.


Dječakov otac je nekoliko puta probao da sina izvuče sa ovog mjesta, ali bezuspješno.


"On je samo dijete, a oni žele da ga pretvore u bombaša samoubicu. Pričaju mu da će ići u raj i slično", rekao je njegov otac.


Dodaje da dječaci misle da su oružje i rat vrlo zanimljivi, ne shvataju težinu ovih sukoba.


Poslije nekoliko pokušaja čovjek je nekako uspio da svog sina izvuče iz kampa, nakon čega su se svi porodično preselili u Tursku.


"Volim moju religiju, jer sam musliman. Sa ocem sam išao u džamiju i prije nego što se ISIS pojavio. Međutim, otac me je učio da vjera nije izgovor za borbu, već da je ona oličenje ljubavi i oproštaja", rekao je dječak.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook