Ko su uhapšeni u akciji SIPA-e

'Miće' ubijale po Doboju, Derventi, Modriči...

Hronika01.09.14, 15:30h

'Miće' ubijale po Doboju, Derventi, Modriči...
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su danas 13 lica osumnjičenih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na području Doboja i Teslića, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

 


Među uhapšenim je i Andrija Bjelošević, bivši šef policije dobojske regije kao i njegov pomoćnik Milan Savić. Bjelošević je javnosti poznat nakon što je 2011. godine svjedočio na suđenju bivšim čelnicima policije u Republici Srpskoj. 


Bjelošević je svedočio na poziv odbrane Miće Stanišića, bivšeg ministra policije RS-a, koji se zajedno sa Stojanom Župljaninom tereti za zločine nad Hrvatima i Muslimanima počinjene 1992. godine širom Bosne i Hercegovine.  


Među uhapšenim su i Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić. Uhapšeni su i Dobrivoj Ćulibrk, Dario Slavuljica, Saša Gavranović, Predrag Subotić, Vitomir Dević...


Svi oni se dovode u vezu da su bili pripadnici zloglasne kriminalne grupe "Miće" koji su početkom jula počinili brojne pljačke i ubistva na širem području općina Derventa, Doboj, Modriča, Teslić… Grupu je osnovao i utemeljio predsjednik dobojskog ogranka SDS-a Milovan Ninković “Miće”. Ova grupa se tereti za paljenje, podmetanje eksploziva, ubistva, pljačku... širom Bosne i Hercegovine.


Među optuženim je i Miroslav Pijunović zvani Piko optužen da je učestvovao u premlaćivanju i ubistvima civila nesrpske nacionalnosti na području Teslića početkom rata u Bosni i Hercegovini, piše NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook