INCIJATIVA PREMIJERA SRBIJE

Stručnjaci skeptični: Vučićeva pruga Beograd – Sarajevo bio bi zalogaj koji bi BiH mogao ugušiti

Biznis Klub30.08.14, 15:09h

Stručnjaci skeptični: Vučićeva pruga Beograd – Sarajevo bio bi zalogaj koji bi BiH mogao ugušiti
Vučićeva pruga Beograd – Sarajevo, čiju je ideju u četvrtak u Berlinu na sastanku lidera regiona s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel prezentirao srbijanski premijer, naišla je na oduševljenje kod većine građana zemalja bivše Jugoslavije, piše bh. novinska agencija Patria (NAP)

U inicijativi Vučića mnogi ne vide samo prugu koja bi pospješila ekonomsku saradnju između BiH i Srbije, pruga bi, kažu, uveliko doprinijela i pomirenju između dvije strane.
 

Ipak, ekonomski analitičari oprezni su u davanju izjava kada je riječ o povezivanju glavnih gradova BiH i Srbije direktnim željezničkim saobraćajem, koji bi BiH dodatno zadužio blizu 300 miliona eura, plus kamate.

 

Tako, ekonomski analitičar i profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Anto Domazet kaže da inicijativu srbijanskog premijera treba dobro analizirati. Četvere oči treba otvoriti u vezi sa ovim prijedlogom, naročito sada kada su autoceste sve konkurentnije prugama. Ova pruga, smatra Domazet, mogao bi biti zalogaj od kojeg bi se Bosna i Hercegovina mogla ugušiti.

 

- Mislim da će u vezi sa ovom inicijativom biti dosta različitih mišljenja. Prvo, pitanje je šta bi se tom prugom prevozilo, ako prethodno znamo da taj pravac nema tradiciju u ekonomskim tokovima – kaže Domazet za NAP.

 

- Jasno je da bi ta pruga pojednostavila komunikaciju između BiH i Srbije, ali ako promatramo dugoročno Evropsku uniju kao kontekst u kojem živimo, i u kojem će se nalaziti i BiH i Srbija, onda mi se ovakvi projekti čine dosta neumjesni i dosta neizvodljivi. Osim toga, pruga Beograd – Sarajevo bila bi izložena prevelikim konkurentskim utjecajima savremenih autoputova – smatra Domazet, piše NAP.

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook