VIDEO/ RAZOTKRIVANJE

Ovo su tri najveća mita kojim vas je varao dr. Oz

Lifestyle29.08.14, 20:27h

Ovo su tri najveća mita kojim vas je varao dr. Oz
Popularni je dr. Oz prije nekoliko mjeseci prozvan zbog sumnji u obmanjivanje javnosti svojim savjetovanjem o "zdravoj prehrani" i mršavljenju koje nije znanstveno utemeljeno. Pozvan je i na saslušanje pred američkim Kongresom, gdje je priznao da su ključ zdravog mršavljenja, ipak i prije svega, zdrava i uravnotežena prehrana te redovita tjelovježba.

Dr. Oz već godinama dijeli savjete o "zdravoj prehrani" i mršavljenju i tako stječe sve veći broj sljedbenika. Utjecaj koji ima na javnost golem je, stoga je u posljednje vrijeme njegovo savjetovanje pod povećalom. Već je nekoliko puta prozivan zbog tvrdnji koje često nisu znanstveno utemeljene, a budući da se radi o zdravlju ljudi, sumnji nikad dosta. Nakon što je nekoliko puta uhvaćen u obmanjivanju javnosti, čini se da njegove lažne tvrdnje imaju tri zajednička nazivnika, bolje rečeno mita, kojima uspješno izigrava povjerenje javnosti i navodi na kupnju proizvoda koji su, kako se pokazalo, potpuno nedjelotvorni, prenosi magazin Vox.

 

Jedna od tih neistina, koja je čini se ništa drugo nego obična reklama za konkretni proizvod, je tvrdnja da postoje proizvodi koji ubrzavaju metabolizam i koji su kao takvi ključni u procesu mršavljenja. "Proizvodi koji ubrzavaju rad metabolizma su sveti gral mršavljenja", tvrdio je popularni "guru" i uz to savjetovao kupnju raznih  vrsta čajeva i ekstrakata koji "začuđujuće brzo i sigurno donose rezultate". Pokazalo se da spomenuti proizvodi imaju neke veze s ubrzavanje metabolizma, ali nikako na tako spektakularan i brz način kako je TV doktor tvrdio.

 

Nadalje, Oz je tvrdio da se masne naslage na trbuhu brzo i jednostavno rješavaju pomoću zelenog čaja. To je samo još jedna obmana i činjenica koja nema znanstveno utemeljene argumente. Zeleni čaj doduše pospješuje metabolizam i pomaže u detoksikaciji, ali nikako ne može pomoći u ciljanom gubljenju masnih naslaga na samo jednom, određenom, dijelu tijela.

 

Na popisu prevara svakako su i "čudotvorne tablete" koje su još jedan "brz i lak" način gubljenja tjelesne mase. "Dodaci prehrani ne samo da će vas učiniti mršavijima, nego će i eliminirati vašu želju za hranom", tvrdio je dr. Oz. Istina je da za većinu takvih tableta ne postoje znanstveni dokazi koji bi išli u prilog njihovoj djelotvornosti, štoviše, mnogi od tih dodataka samo su kvazi-proizvodi s odličnom marketinškom mašinerijom.

 

Kako to sve skupa zvuči kad se sagleda i druga strana medalje, pogledajte u videu.

 

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook