FOTO/ DEPO PORTAL NA FILMSKOM FESTIVALU U VENENECIJI

Premijera filma 'Takva su pravila', u kojem glavne uloge igraju Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica

Kultura29.08.14, 16:30h

Premijera filma 'Takva su pravila', u kojem glavne uloge igraju Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica
Depo portal vam donosi ekskluzivne fotografije s press konferencije na Venecijanskom filmskom festivalu povodom današnje premijere filma 'Takva su pravila', hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića. Glavne uloge u filmu tumače bh. glumci Emir Haždihafizbegović i Jasna Žalica

Danas se u sklopu natjecateljskog programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji premijerno prikazuje hrvatsko-francusko-makedonsko-srpski film “Takva su pravila” redatelja i scenarista Ognjena Sviličića

 

To je film o obiteljskoj tragediji sredovječnog para iz malog stana na zagrebačkoj Savici. „Htio sam snimiti uzbudljiv film o anonimnim ljudima,” govori Sviličić, „i reći nešto o društvu u kojem živimo, društvu koje tolerira i potiče kaos, društvu koje nije briga. Više je istinitih događaja koji su me potaknuli da napišem ovaj scenarij. Kroz tragediju bračnog para koji se hvata u koštac sa sustavom, moj film posredno proziva institucije za nemar i upravo se na to odnosi naslov.”

 

„Nikada nisam radio tako mentalno tešku ulogu, roditelja koji ostaje bez djeteta. Nikada mi se nije dogodilo da se tako asocijaliziram i, da se tako izrazim, hermetiziram, na relaciji set – zagrebački stan,” objašnjava bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović, koji uz Jasnu Žalicu tumači glavnu ulogu.
Ključni moment za Sviličićev film bila je suradnja s francuskom kućom KinoElektron, koju vodi Janja Kralj. O tome kako je došlo do suradnje, producent filma Damir Terešak kaže:

 

 

„Upoznali smo se na projekciji Armina na festivalu Paris Cinéma 2007. i ubrzo nakon toga našli se na prvom zajedničkom projektu, Sviličićevom filmu “2 sunčana dana“. Već smo tada pokušali povući sredstva CNC-a, što nije nimalo lagan zadatak budući da se za sredstva bore projekti iz cijelog svijeta.” Janja Kralj dodaje da ih je svo troje tada u Parizu spojio zajednički senzibilitet i da nije dvojila oko nastavka suradnje na budućim filmovima: „Timski smo razvijali projekt Takva su pravila od 2010. da bismo prošle godine, u žestokoj konkurenciji, dobili potvrdu od strane CNC-evog fonda Aide aux cinémas du monde. To nam je dalo dodatni poticaj da budemo sigurni u snagu samog scenarija što se i odražava u filmu. Ovo je prva suradnja i umjetnička razmjena Francuske i Hrvatske na ovakvoj razini.”

 

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, ostale uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach. Scenograf je Ivan Veljača, kostimografkinja Katarina Zaninović, a koproducenti su također i Nikolina Vučetić Zečević (Srbija) i Svetozar Ristovski (Makedonija). Koprodukcijom s četiri europske države producent Damir Terešak uspio je osigurati ukupni proračun od 8.235.829 kuna, što uključuje sudjelovanje HRT-a s 200.000 kuna i posudbom rasvjetnih tijela.

 

Svjetska premijera održava se u petak 29. kolovoza u 17.30 sati u festivalskoj dvorani Volpi, u nazočnosti ekipe filma. Trailer će biti dostupan dan kasnije.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook