NOVA PRAVILA

Evropska unija će nakon usisavača zabraniti prodaju još 30 aparata

Hronika29.08.14, 14:50h

Evropska unija će nakon usisavača zabraniti prodaju još 30 aparata
Nakon što je odlučila stati na kraj usisavačima jačima od 1600 vati te se oni od 1. septembra više neće moći prodavati u dućanima, sada su na red došli sušila za kosu, kosilice i kuhala za vodu

Evropska unija otvorila je novu frontu protiv kućanskih aparata koji troše previše električne energije.
 

Nakon što je odlučila stati na kraj usisavačima jačima od 1600 vati te se oni od 1. septembra više neće moći prodavati u dućanima, sada su na red došli sušila za kosu, kosilice i kuhala za vodu, piše Jutarnji.hr.

 

Studija koja je provedena po narudžbi Evropske komisije otkrila je da bi se snaga sušila za kosu mogla smanjiti za 30 posto.

 

Ipak, kritičari ove studije kažu da bi zbog smanjenja snage sušenje kose trajalo duže tako da bi ušteda energije bila upitna.

 

Osim tri navedena električna aparata, prema studiji bi se na udaru moglo naći njih 30-ak.

 

U Uniji su trenutno pod zakonskom regulativom televizori, strojevi za pranje rublja, hladnjaci i usisavači, ali ne i manji aparati.

 

Evropski povjerenik za energiju Günther Oettinger, rekao je za njemački Bild kako još nije tačno odlučeno koji će se aparati naći pod regulativom, ali je jasno dao do znanja da je cilj Unije smanjiti potrošnju energije.

 

- Zbog toga moramo nametnuti ograničenja za male električne aparate - rekao je povjerenik.

 

Za razliku od njega, Paul Nuttal iz Ukipa, britanskih euroskeptika, smatra kao bi ove promjene otežale život ljudima.

 

- Ovo se radi zbog klimatskih promjena, ali u stvarnosti ne bi puno toga riješilo - dodao je Nuttal.

 

Inače, glasnogovornica evropskog povjerenika za energiju, Marlene Holzner, izjavila je kako još uvijek nije odlučeno hoće li sušila za kosu ići pod regulativu.

 

- To je studija koju smo naručili. U posljednjem izvještaju smanjit će se broj aparata koji će potpasti pod regulativu s 30 na 20. U januaru 2015. proučit ćemo preporuke, a onda ćemo odabrati koje ćemo aparate staviti pod regulativu - rekla je Holzner.

 

U skladu s politikom bolje energetske učinkovitosti, Europska unija je odlučila do 2030. godine smanjiti potrošnju električne energije za 30 posto.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook