FOTO/ Danas u Mostaru

Izetbegović, Josipović, Vujanović i Nikolić potpisali Deklaraciju o nestalim

Front29.08.14, 14:01h

Izetbegović, Josipović, Vujanović i Nikolić potpisali Deklaraciju o nestalim
Dokument pod naslovom 'Deklaracija o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih usljed ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava' potpisan je sa intencijom da ga kasnije potpiše što veći broj država u svijetu, bez obzira na to da li su trenutno zahvaćene ovim problemom

 
Predsjednici četiri zemlje regiona, Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, potpisali su Deklaraciju čiji je cilj potaknuti uspješniji proces traganja za osobama nestalim tokom proteklog rata, ali i ranijih ratova na području bivše Jugoslavije, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Ceremonija potpisivanja Deklaracije održana je u Vijećnici Grada Mostara. Deklaraciju je pripremila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

 

Dokument pod naslovom “Deklaracija o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih usljed ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava” potpisan je sa intencijom da ga kasnije potpiše što veći broj država u svijetu, bez obzira na to da li su trenutno zahvaćene ovim problemom.

 

Ova Deklaracija ima za cilj i isticanje primarne odgovornosti državnih vlasti u rješavanju pitanja nestalih.

 

Svrha Deklaracije je da se definira uloga država u traženju nestalih iz sukoba i kršenja ljudskih prava. Prvi potpisnici međunarodne deklaracije su one zemlje i njihove zemlje nasljednice koje su bile strane u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

 

Deklaracija je, prije svega, općeg karaktera, ali je i jedan od inicijalnih koraka ka nečemu što bi na kraju trebalo rezultirati osnivanjem internacionalne organizacije koja će biti prva na poprištu, na stratištu, odnosno na mjestu elemetarnih nesreća.

 

Ona naglašava primarnu odgovornost državnih tijela u radu na pitanju nestalih i potrebu da se obezbijedi da mehanizmi i metode koje se koriste, poštuju ljudska prava i principe vladavine zakona.

 

Deklaracija obezbjeđuje da se podrže prava članova porodica nestalih i da preživjeli i civilno društvo imaju pristup informacijama u vezi sa sudbinom i pravilnom istragom; kao i istini i pravdi. Deklaracija obezbjeđuje da odgovorne i pravične državne institucije rade na rješavanju nepravdi iz prošlosti.

 

Prema podacima ICMP-a, u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, oko 30.000, nestalo u BiH. Na području BiH se trenutno traga za još više od 8.000, a od kraja rata do danas je pronađeno više od 22.000 osoba.

 

izetbegovic-josipovic-vujanovic-i-nikolic-2

 

Ceremoniji potpisivanja prisustvovale su i porodice nestalih, uključujući članove regionalne koordinacije asocijacija porodica iz bivše Jugoslavije, kao i istaknuti članovi i međunarodne organizacije, uključujući OSCE, kojeg predstavlja specijalni predstavnik predsjedavajućeg OSCE-a za zapadni Balkan ambasador Gerard Stoudmann i zamjenica visokog komesara UN-a za ljudska prava Flavia Pansieri. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i turski ambasador u BiH Cihad Erginay.

 

ICMP je uspostavljen 1996. na samitu G-7 u Lionu u Francuskoj kao podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu. ICMP je aktivno uključen u pomaganje vladama i drugim institucijama u cijelom svijetu u radu na pitanju nestalih osoba iz oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook