FOTO&VIDEO/ Vjerovali ili ne

Ova 'nevidljiva' bića u srodstvu s paucima svakodnevno vam gmižu po licu!

Lifestyle29.08.14, 09:11h

Ova 'nevidljiva' bića u srodstvu s paucima svakodnevno vam gmižu po licu!
'One su zapravo baš slatke. S njihovih osam sićušnih nogu, izgledaju gotovo kao da plivaju u ulju. To je kao da sve vrijeme imate prijatelje sa sobom'

 

One su sićušne grinje u srodstvu s paucima, no izgledom više podsjećaju na ličinke nego na paukove. Naučnici kažu da nam žive na licima, konstantno i bez iznimke među testiranim osobama.

 

Nova studija tih sićušnih i oku nevidljivih grinja pokazala je da one žive na licima svih testiranih osoba.

 

Njihovo stanište na našim glavama je u folikulama kose, gdje te grinje koje se nazivaju Demodex foliculorum i Demodex brevis. Dakle radi se o dvije vrste facijalnih parazita, koji se hrane uljima koje naša koža izlučuje.

 

"One su zapravo baš slatke. S njihovih osam sićušnih nogu, izgledaju gotovo kao da plivaju u ulju. To je kao da sve vrijeme imate prijatelje sa sobom", ističe Megan Thoemmes, sa državnog univerziteta Sjeverne Karoline koja je radila na studiji, a prenosi Daily Mail.

 

grinje-1

 

Iako ih svi nosimo na licu, kako je studija pokazala, one ipak ne nanose štetu našim licima ili izazivaju neke druge probleme. "To je ohrabrujuće", zaključuje Thoemmes.

 

Studija je objavljena u naučnom časopisu PLOS One, a provedeno testiranje bilo je na DNK Demodex grinja i svih 29 testiranih osoba dalo je pozitivan rezultat, dok su i opsežnija testiranja dala isto stopostotne rezultate.

 

Naučnici još nisu dokučili kako se te grinje prenose s čovjeka na čovjeka, ali pretpostavljaju da ih bebe dobiju od majki tokom faze dojenja.

 

S druge strane, mlađe osobe ih češće mogu ne imati, dok su na umrlim osoba uvijek pronađene. Te se sićušne životinjice kreću po našim licima vjerovatno po mraku, ističu naučnici.

 

Naučnike sad zanima misterije kako i kad su ljudi uopće dobili te parazite tokom svoje evolucije, ali se pretpostavlja da su s nama već jako dugo vremena.

 

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook