Tužilaštvo BiH vodi istražne radnje

Protiv svih koji uzurpiraju Zemaljski muzej bit će podnijeta tužba!

Kultura29.08.14, 08:55h

Protiv svih koji uzurpiraju Zemaljski muzej bit će podnijeta tužba!
Kako se napominje u Informaciji, Zemaljski muzej nije počeo s radom bez obzira na niz mjera koje je poduzeo formirani privremeni Upravni odbor

Nakon što je juče razmotrila Informaciju o stanju u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno ministarstvo kulture i sporta da, u najkraćem roku, pripremi tužbu protiv svih koji uzurpiraju ovaj nacionalni spomenik, sa zahtjevom za donošenje privremene mjere.

 

Kako se napominje u Informaciji, Zemaljski muzej nije počeo s radom bez obzira na niz mjera koje je poduzeo formirani privremeni Upravni odbor.

 

Budući da je ovom odboru istekao mandat i da još nije otvorena ova važna ustanova, te da zaposlenici ne dolaze na posao, neophodno je što prije stvoriti uslove za rad, jer su eksponati neprocjenjive vrijednosti Zemaljskog muzeja već u velikoj mjeri ugroženi.

 

S obzirom na to da Tužilaštvo BiH vodi istražne radnje, bilo je zbog hitnosti potrebno, a do okončanja spora, uputiti Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog za donošenje privremene mjere.

 

Kako je poznato, sredstva za rad Zemaljskog muzeja BiH (za plaće i materijalne troškove zaposlenih), obezbijeđena su do kraja 2014. godine, te će biti planirana u Budžetu za 2015. godinu, saopćio je Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

(FENA/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook