FOTO/ Diplomirani defektolog devet godina traži posao

Bivši atletski reprezentativac štrajka glađu ispred Vlade TK: 'Ovo je sramota, ja nisam igračka!'

Hronika28.08.14, 19:50h

Bivši atletski reprezentativac štrajka glađu ispred Vlade TK: 'Ovo je sramota, ja nisam igračka!'
Za RSE je rekao da su razlozi njegova štrajka ti što se već godinama pokušava zaposliti kao defektolog u nekoj od javnih ustanova ili poduzeća, ali već devet godina stalno dobiva odbijenice. Smatra da je diskriminiran te da je njegov život ugrožen

 

Muhedin Muhić, bivši atletski reprezentativac započeo je u četvrtak štrajk glađu pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

 

Za RSE je rekao da su razlozi njegova štrajka ti što se već godinama pokušava zaposliti kao defektolog u nekoj od javnih ustanova ili poduzeća, ali već devet godina stalno dobiva odbijenice. Smatra da je diskriminiran te da je njegov život ugrožen.

 

„Ja već devet godina hodam od institucije do institucije, odlazim i kod privatnika. Niko nema sluha za mene. Jučer mi je premijer TK Bahrija Umihanić rekao da dođem, da će sa mnom razgovarati. Ja sam došao, on mi je nešto kao obećao, ali mi nije dao punu podršku. Čim sam vidio da od toga nema ništa došao sam ovdje i započeo štrajk glađu“, kaže Muhić.

 

On dodaje da neće dopustiti da ga vlasti ignoriraju jer kao diplomirani defektolog zaslužio je zaposlenje prije svega zato što je prema zakonu jasno naznačeno da se na svakih šesnaest osoba u javnim ustanovama treba zaposliti i jedna osoba s invaliditetom.

 

Muhedin Muhić je konkurirao za posao u Zavod za odgoj i obrazovanje osoba s posebnim potrebama u Tuzli. Međutim, tvrdi da se to radno mjesto čuva za nekog drugog.

 

„Ja neću dopustiti da se više poigravaju sa mnom. Ja nisam nikakva igračka. Ja sam invalidna osoba koja traži zakonom propisana prava. Ovo je sramota. Izigravaju me. Dao sam sve, pokazao da sam uspješno završio fakultet, da zaslužujem radno mjesto kao reprezentativac s brojnim medaljama i diplomama. Ali, šta sam dobio na kraju? Ništa!“, ogorčeno ističe.

 

Pokazao nam je medalje, priznanja i diplome. Jedna od najdražih medalja mu je s polumaratonske utrke iz Mađarske.

 

muhedin-muhic-medalje-i-diplome

 

„Ali ja bih samo volio i želio da radim, da mogu osnovati porodicu. Volio bih raditi s djecom s posebnim potrebama. Ja znam kako se oni osjećaju i mislim da bi im mogao mnogo pružiti“, rekao je na kraju Muhić i dodao da će u svojim zahtjevima istrajati sve dok oni ne budu ispunjeni.

 

(RSE, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook