Svjedočio u odbranu 'velikog srpskog junaka Ratka Mladića'

O terorisanju Sarajlija: 'Upotrebljavao sam sva sredstva da uništim neprijatelja, ali ne znam šta je nesrazmjerna upotreba oružja'

Hronika28.08.14, 17:36h

O terorisanju Sarajlija: 'Upotrebljavao sam sva sredstva da uništim neprijatelja, ali ne znam šta je nesrazmjerna upotreba oružja'
U unakrsnom ispitivanju, tužilaštvo je Dunjiću predočilo da ga je za neproporcionalnu upotrebu artiljerije, na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, optužio nadređeni komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, general Stanislav Galić

 

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, svjedok odbrane Velimir Dunjić negirao je danas da je, kao komandant Igmanske brigade Vojske Republike Srpske, 1992-93. otvarao nesrazmjernu artiljerijsku vatru na ciljeve u Sarajevu, prenosi Tanjug.

 

Tadašnji zapovjednik VRS, general Mladić (71) optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem 1992-95.

 

U unakrsnom ispitivanju, tužilaštvo je Dunjiću predočilo da ga je za neproporcionalnu upotrebu artiljerije, na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, optužio nadređeni komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, general Stanislav Galić.

 

Dunjić je uzvratio da to prvi put čuje i da se "iz dokumenata vidi da nikad nisam dobio upozorenje da artiljeriju upotrebljavam na neproporcionalan način".

 

"U slučaju napada, upotrebljavao sam sva sredstva da uništim neprijatelja - to je tačno ... Ja ne znam šta je nesrazmjerna upotreba oružja", kazao je svjedok.

 

On je tvrdio i da razlog za njegovo smjenjivanje sa dužnosti komandanta Igmanske brigade nije bila neproporcionalna vatra na Sarajevo, kako je tvrdio Galić, nego fizički sukob koji je s Galićem imao. Haški tribunal osudio je generala Galića na doživotni zatvor zbog terorisanja stanovništva Sarajeva 1992-94.

 

Major Dunjić opovrgavao je i da je znao za bilo kakve zločine pripadnika njegove brigade, uključujući i grupu "šešeljevaca" koju je predvodio Branislav Gavrilović zvani Brne.

 

Pri tom iskazu ostao je i nakon što mu je tužilac citirao izvještaj bezbjednosnih organa VRS koji su ga nazvali "glavnim organizatorom paravojnih formacija".

 

Upitan da li je tačno da nikada nije pokrenuo disciplinski postupak protiv Gavrilovićevih ljudi, odgovorio je: "Mislim da je tačno".

 

Na kraju iskaza, Dunjić je zahvalio Tribunalu što mu je omogućio da svjedoči u odbranu "velikog srpskog junaka Ratka Mladića", poslije čega ga je predsjedavajući sudija Alphons Orie ukorio, podsjećajući da je Mladić optužen za ratne zločine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook